Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Ouders hebben grote behoefte aan websites met betrouwbare opvoedinformatie

Ouders en opvoeders hebben een grote behoefte aan websites met opvoedinformatie waar betrouwbare informatie op staat. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Maurice de Hond.
Ouders hebben grote behoefte aan websites met betrouwbare opvoedinformatie

Sinds 2011 is op de site van Stichting Opvoeden, opvoeden.nl gevalideerde opvoedinformatie beschikbaar. In samenwerking met het ministerie van WVS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de stichting in die behoefte voldoen.

 

Het eerste Opvoed- en Opgroei-onderzoek is onder ruim twaalfhonderd ouders en opvoeders uitgevoerd. Daaruit blijkt naast de behoefte aan betrouwbare informatie, dat bijna twee op de drie ondervraagde ouders en opvoeders van mening is dat dit de verantwoordelijkheid moet zijn van een onafhankelijke instantie. Dat opvoeden.nl onafhankelijk is, blijkt volgens directeur Els Verkerk uit het feit dat kennisinstituten rond jeugd en gezin en organisaties jeugd- en welzijn de informatie hebben getoetst. Op de site is gevalideerde kennis over allerlei kernthema’s te vinden. Onder meer op het terrein van jeugd gezondheidszorg, onderwijs en welzijn en beslaat de levensfasen vanaf kinderwens, zwanger, baby tot en met jong volwassene.

 

Bundelen en toetsen

Wie wil weten of ‘je mag niet binnen met je rolschaatsen, maar wel buiten op het pleintje’, de juiste manier van corrigeren is, heeft de mogelijkheid om het wetenschappelijke antwoord te vinden. Ouders hoeven niet meer bang te zijn te verdwalen in de jungle van pedagogische adviezen. ‘Er is al zoveel, het bij elkaar brengen van informatie en laten zien dat het betrouwbaar is, voorziet in een behoefte van ouders’, pleit Els Verkerk. Die overtuiging wordt ondersteund door het onderzoek.

 

Verkerk is bevlogen over het bundelen en toetsen van opvoedinformatie. ‘We zijn de grootste die zo’n complete set aan betrouwbare informatie over opvoeden en opgroeien garandeert’. De samenwerking met kennisinstituten rond jeugd en gezin en organisaties voor jeugd- en welzijn maakt dat een brede range aan data beschikbaar is. De informatie is getoetst door wetenschappelijke kennis- en thema instituten op het gebied van jeugdzorg, onderwijs en welzijn. Dat de huidige informatie buiten opvoeden.nl nattevingerwerk is, bedoelt de initiatiefneemster niet te zeggen. ‘Veel daarvan is alleen niet getest door experts’.

 

Ouders Online

Verkerk nuanceert door het werk van de stichting ‘een aanvulling op het huidige aanbod’ te noemen. Hoofdredacteur Justine Pardoen van Ouders Online bestiert al sinds jaar en dag de onafhankelijke website ouders.nl. ‘Wij bieden betrouwbare informatie waarbij we ingaan op de actualiteit’. Pardoen is bekend met de behoefte naar betrouwbare informatie onder ouders. ‘Het is niets nieuws dat opvoeders worstelen met vragen’. Maar ze vindt het vervelend als wordt gesuggereerd dat ouders nog steeds niet goed de weg zouden weten te vinden binnen de huidige informatiebronnen. ‘Opvoeders hebben mediawijsheid genoeg en halen hun informatie overal vandaan’. Dat is nu net wat Verkerk uit de wereld wil helpen. ‘Probeer je de antwoorden op internet te vinden, dan vind je heel veel informatie, maar wat klopt wel en wat niet?’

 

Stichting Opvoeden neemt geen informatie over uit andere media maar biedt gevalideerde kennis. Dat is volgens Verkerk de toegevoegde waarde ten opzichte van sites als Ouders Online. ‘Wij beperken ons ook tot het actualiseren en doorontwikkelen van basisteksten en informatie’. Stichting Opvoeden heeft volgens Verkerk een regiefunctie door als kennisbank de grootste bron met betrouwbare informatie te verstrekken. Maar aan de actualiteit van Ouders Online kan het niet tippen volgens Pardoen: ‘Wij zijn actief in meningsvorming en staan dicht bij de praktijk’.

 

Samenwerking

Verkerk vindt dat de site van Pardoen, Ouders Online een andere functie vervult. Die selecteert namelijk op relevantie terwijl opvoeden.nl dat doet op volledigheid. Wellicht dat ze elkaar daarin kunnen aanvullen. Dat gebeurt ook al wel. Daarnaast ziet Verkerk de fora van Ouders Online als een belangrijk platform. Als Stichting Opvoeden de meetlat is in de community en Ouders Online de vraagbaak, kan er dan gesproken worden van eenheid? Pardoen ziet toekomst in links naar beide weblocaties op de sites van de Centra voor Jeugd- en Gezin.

 

Simone van Iperen

 

 

 



 

 

 


 

 



 

 

 


 








Naar homepage



Relevante categorieën: