Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Ouderen gaan back to the 60’s

Onlangs is een Tijdmachinekaravaan zijn ronde langs verschillende zorginstellingen in Amsterdam begonnen. De Tijdmachine is een mobiele kamer, ingericht in jaren 60 stijl met als doel bewoners zich vitaler te laten voelen.
Ouderen gaan back to the 60’s

In de Tijdmachine stappen ouderen onder begeleiding van vrijwilligers terug in de tijd. De mobiele kamer is helemaal ingericht in de stijl van de jaren 60. Ouderen horen wellicht een plaat spelen van de Beatles of Johnny Jordaan. Ze zien Armstrong weer zijn eerste stap op de maan zetten of bewonderen Sean Connery als James Bond in Goldfinger uit 1964.

 

Op die manier worden gevoelens, interesses en ervaringen herbeleefd en gekoppeld aan mogelijkheden in het heden. Eenmaal in de kamer, gaan vrijwilligers met de bewoners in gesprek. Ze bespreken wat de oudere leuk vond om te doen in de jaren 60 en nu nog steeds wel zou willen doen.

 

De stap terug in de tijd is bedoeld om de bewoners weer herinneringen te laten ophalen uit de tijd dat ze in de kracht van hun leven waren. De overtuiging is dat deze herinneringen zoveel energie en positiviteit geven, dat ze zich vitaler voelen en daardoor minder zorg afnemen.

 

De Tijdmachine is bedoeld als aanvulling op het activiteitenprogramma en wil bijdragen aan een beter begrip voor de behoeften van ouderen. Momenteel zit in aanbod van activiteiten in zorginstellingen niet zo veel variatie, terwijl ouderen wel uiteenlopende interesses hebben.

 

 www.stichtingdetijdmachine.nl

 

Eerder verschenen nieuws:

Bijna veertig procent volwassen Nederlanders eenzaam

Dreigend tekort aan mantelzorgers voor thuiswonende ouderen

Doorbreek taboe op verslavingsgedrag ouderen

'Vage klachten' bij ouderen vereisen multidisciplinaire aanpak

 Naar homepageRelevante categorieën: