Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Organisaties slaan alarm over specialistische jeugdzorg

Negen organisaties voor psychische hulp zijn bang dat kinderen die specialistische zorg nodig hebben de dupe worden van de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten.
Organisaties slaan alarm over specialistische jeugdzorg

Met een landelijke advertentiecampagne vragen negen organisaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aandacht voor kwetsbare kinderen. De organisaties zijn bang dat gemeenten onvoldoende zijn voorbereid op het overnemen van de specialistische zorg. Het gaat volgens hen om 300.000 kinderen met een psychische aandoening, handicap of opvoed- en opgroeiproblemen.  

 

Compleet onwetend
‘Veel ouders weten nog altijd niet welke zorg hun kind vanaf 2015 gaat krijgen en van wie. Kan het kind zijn eigen behandelaar behouden?’ zegt Marjan Ter Avest, directeur Landelijk Platform GGz. 'Zorgaanbieders zijn compleet onwetend over hoeveel zorg en welke zorg zij per 2015 gaan leveren', is de mening van Bertine Lahuis, kinder- en jeugdpsychiater en NVvP-Bestuurslid. 'Dat heeft dramatische gevolgen voor de continuïteit van kwalitatief goede patiëntenzorg, en eveneens voor fatsoenlijk personeelsbeleid.'

 

Brief Tweede Kamer
Naast de advertentiecampagne stuurden de negen organisaties een brief naar de Tweede Kamer met de vraag om goede, specialistische zorg te garanderen. Onder andere de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) hebben die brief ondertekend.

 

Vanmiddag overlegt de Tweede Kamer over de invoering van de Jeugdzorg. 

 

Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

 

Gerelateerde artikelen:

‘Veranderingen jeugdzorg vol risico’s’

'Maak Noodwet Transitie Jeugzorg'
 Naar homepageRelevante categorieën: