Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Opvoedstijl heeft invloed op middelengebruik

Niet de genetische factoren, maar de opvoedingsfactoren spelen een rol bij het middelengebruik van jongeren.

Dit blijkt uit een studie, van Hanneke Creemers en andere onderzoekers, naar factoren die middelgebruik beïnvloeden. Bepaalde omgevingsfactoren, zoals de opvoeding, zouden de invloed van genetische kwetsbaarheid vergroten of verkleinen.

Genomgeving interactie
Uit eerder onderzoek blijkt dat genetische factoren bij volwassenen een rol spelen bij het gaan gebruiken van middelen, het continueren van gebruik en problematisch middelengebruik. Naast andere genen lijken DRD2 en DRD4, twee genen die het functioneren van het dopaminerge systeem beïnvloeden, samen te hangen met middelengebruik. Hoewel het bewijs hiervoor bij volwassenen redelijk consistent is, is dit niet het geval bij jongeren. Een reden hiervoor kan zijn dat bepaalde omgevingsfactoren, bijvoorbeeld opvoeding, de invloed van genetische kwetsbaarheid vergroten of verkleinen. Dit wordt ook wel genomgeving interactie genoemd.

Samenhang genen of opvoeding met middelengebruik

De onderzoekers onderzochten of DRD2 en DRD4 samenhangen met regelmatig gebruik van alcohol en cannabis, en of opvoeding invloed heeft op deze samenhang. Zij maakten gebruik van de gegevens van 1192 TRAILS-jongeren over hun DNA, opvoeding (de mate waarin ze zich rond hun tiende en twaalfde jaar afgewezen of overbeschermd voelen, of waarin ze warmte ervoeren van hun ouders). Regelmatig alcoholgebruik werd gedefinieerd als op tien of meer gelegenheden in de afgelopen vier weken. Regelmatig cannabisgebruik werd gedefinieerd als op vier of meer gelegenheden in de afgelopen vier weken.

Overbescherming en afwijzing vergroot kans middelengebruik
De onderzoekers concluderen dat DRD2 en DRD4 niet samenhangen met het risico op regelmatig alcohol- en cannabisgebruik. Daarnaast waren jongeren met bepaalde varianten van deze genen niet kwetsbaarder voor de invloed van afwijzing of overbescherming door ouders, of van een gebrek aan emotionele warmte van ouders. Over het algemeen bleek uit het onderzoek dat overbescherming de kans op regelmatig alcoholgebruik vergrootte, en dat de kans op regelmatig cannabisgebruik hoger was onder jongeren die zich afgewezen voelden, of die weinig warmte van hun ouders kregen. Deze laatste verbanden kunnen bijdragen aan de optimalisering van preventie- en interventiemethoden voor jongeren met problemen op het gebied van middelengebruik.

Bron: TRIALS

 



Naar homepage



Relevante categorieën: