Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Opnieuw groei pleegzorg

Pleegzorg is in 2012 met 4% toegenomen ten opzichte van 2011. In 2012 hebben ruim twintigduizend kinderen voor korte of langere tijd gebruik gemaakt van pleegzorg.
Opnieuw groei pleegzorg

In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg verdubbeld. Dat meldt Pleegzorg Nederland.

Volgens Pleegzorg Nederland was de groei mogelijk door een toename van het aantal nieuwe pleegouders.


Tieners

In 2012 zijn ruim drieduizend nieuwe pleegouders geaccepteerd. Dat is 8% meer dan in 2011. Ondanks de groei van het pleegouderbestand blijft er een tekort aan pleegouders, in het bijzonder voor tieners. In september 2012 is daarom de campagne-actie ‘Help jij een pleegkind de pubertijd door?’ gestart. 30% van de pleegkinderen die afgelopen jaar onderdak hebben gevonden bij pleegouders is 12 jaar of ouder.


Aanbod en vraag

‘We zien nog steeds dat het aanbod van nieuwe pleeggezinnen niet altijd aansluit op de vraag van de kinderen op de wachtlijst voor pleegzorg. Vooral voor tieners is het tekort aan pleegouders groot. Juist ook tieners gun je het om in gezinsverband op te groeien, wanneer dat thuis niet mogelijk is. In de alledaagse dingen, zoals hulp bij het maken van huiswerk en leren omgaan met zakgeld, kunnen pleegouders een jongeren helpen om de laatste stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid’, aldus Mark Bent, woordvoerder Jeugdzorg Nederland.


Klik hier voor Factsheet Pleegzorg 2012.


Bron: Pleegzorg Nederland



Naar homepage



Relevante categorieën: