Vakbladvoor sociale professionals
en het sociaal domein

Op zoek naar duurzame impact van interventies in wijken

Op 8 maart 2013 was in Amsterdam de Impact’In community conferentie. Georganiseerd door stichting Elos Nederland ter viering van drie jaar Oasis Game in Nederland. Centraal stond de vraag: hoe kunnen wij meer impact genereren met het werk dat we doen in wijken?
Op zoek naar duurzame impact van interventies in wijken

 

De intentie van Elos Nederland was te vieren door te delen en te leren van verschillende werkwijzen hoe zij bijdragen aan de beantwoording van deze vraag.

Nieuwe oplossingen
In veranderende tijden zijn we met z’n allen op zoek naar nieuwe oplossingen voor wijk-, organisatie- en daarbinnen ook persoonlijke vraagstukken, zoals: hoe kunnen interventies duurzamere impact hebben? Hoe kunnen bottom up initiatieven werkelijk het systeem beïnvloeden en samenwerken met gemeentes en traditionele structuren? Hoe kunnen we binnen communities een cultuur creëren die voldoende diversiteit de ruimte biedt? Hoe kunnen we creatievere processen vormgeven die ruimte bieden voor hart en hoofd?
 
Community meer dan wijk
Om grote en kleine vraagstukken het hoofd te bieden hebben we communities nodig die impact te weeg brengen en werkwijzen die dat ondersteunen. Daar zijn al veel goede voorbeelden van en tegelijkertijd is er ook nog een wereld te winnen. Een community is meer dan alleen een wijk of organisatie; als inter-afhankelijke spelers in een omgeving een sterke groep vormen die eigenaarschap neemt over de eigen werk- en leefomgeving kan de impact van hun acties grote transities te weeg brengen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de locatie waar de conferentie plaatsvindt: buurtcentrum de Meevaart in Amsterdam. Een centrum dat is ontsproten uit burgerinitiatief en die in samenwerking met professionele partijen een florerende plek is geworden in de Indische buurt, waar het door de hoeveelheid initiatieven bijna niet meer mogelijk was een zaal te boeken.
 
Creatief maatwerk, thuisgevoel op wielen 
Wat de Meevaart ons heeft geleerd was dat deze ruimte, met deze mensen, in deze wijk op dit moment het best passende antwoord was op vele behoeftes. Maar in een andere context is er een andere droom en een andere methode nodig om deze te realiseren. Om transities mogelijk te maken of te versnellen is maatwerk nodig en tijdens de Impact’In community conferentie is er een ongelooflijke breedheid van perspectieven geboden op mogelijke vormen.

Gefrituurde krekel
Een greep uit de verschillende workshops leidt ons al snel langs de VIPbus, een spannende ervaring van grensoverschrijdend dromen op wielen. In de oude SRV-wagen werden gasten ontvangen en kregen een snack aangeboden, voor een aanzienlijk deel bestaand uit insecten. Durf jij je grenzen te verleggen door een gefrituurde krekel uit het febo-luikje te trekken? En durf jij vervolgens een stap verder te zetten om iets mogelijk te maken in jouw omgeving waar je al langer van droomt?
 
Afval bestaat niet
Nu liggen krekelsnacks niet op elke hoek van de straat, maar wat we wel op elke hoek van de straat vinden is afval. Afvalverwerker van Gansenwinkel roept al tijden ‘afval bestaat niet’, een motto dat we in tijden van crisis steeds meer zullen moeten omarmen en wat de Oasis Game sterk propageert. In de workshop upcycling zijn deelnemers met papier van tijdschriften aan de slag te gaan om bekers en flesjes te maken. Dat was wat in die tijd mogelijk was, maar de workshopbegeleider had thuis manden en boekenkasten van papier staan. Met inhoud. Van papier. Het heeft zelfs ons ogen geopend wat voor kracht er in papier schuilt.
 
Oasis Game: Nieuwe manieren van verbinden
Maar buiten het verleggen van je perspectief op je eigen grenzen en je beperkingen in het zien van wat er wel en niet mogelijk is, hebben veel van de activiteiten ook andere manieren voorgeschoteld om in contact te komen. Vastgelopen in een zeurcultuur en vergaderen zijn de kracht van theater, storytelling en viering voorbij gekomen om in een compleet andere energie terecht te komen. Het lijkt zo simpel, maar het is zo fundamenteel wat Rodrigo Alonso en Mariana Felippe van Elos Brazilie ons allen die dag hebben geleerd tijdens de workshop ‘Oasis Game and celebration’. ; Ga in een cirkel staan, schouder aan schouder, hand in hand, kijk elkaar in de ogen, geef een blijk van erkenning van de ander, toon dankbaarheid voor ieders aanwezigheid en beweeg mee op het ritme.’ Je ziet daar dat wat er in de dans gebeurt: herkenning, erkenning en een nieuwe manier van contact maken. Door deze simpele, soms spannende manier van fysiek contact in een cirkel, creëer je een energie van gelijkheid waarbij de meneer van de gemeente, corporatie en die gekke vrouw op nummer 53, Jan, Achmed en Corry worden. Het verbindt vanuit het lichaam, hoofd en hart.
 
Ruimte voor creativiteit en transities
Deze dag zat vol met nog veel andere eye openers. De belangrijkste gemene deler die overal voelbaar was, was dat we in een tijd leven waarin nieuwe manieren en innovaties belangrijker zijn dan ooit in het verschuivende speelveld in de wijk en in de maatschappij. Er zijn grote vragen en er die lijken niet allemaal meer beantwoord te kunnen worden met de manieren en middelen die we traditioneel ter beschikking hebben. Er is ook geen oplossing meer, als die er al was. De belangrijkste ontwikkeling is de terugtredende overheid en het appèl dat wordt gedaan op bewoners om zich actiever op te stellen. Dit kan soms verlammend werken, maar soms ook veel ruimte bieden voor creativiteit en energie voor versnelling in die transities. En op Impact’in Communities werd in ieder geval duidelijk dat er geen gebrek aan creatieve manieren zijn om de impact te generen die een wijk nodig heeft om verder te komen.

 Niels Koldewijn, stichting ELOS Nederland


Naar homepageRelevante categorieën: