Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Op je blauwe ogen. Verbinden en vertrouwen in de zorg

Het is onmogelijk om het er niet over te hebben: verbinden en vertrouwen in de zorg. We vertrouwen soms blindelings, volstrekt naïef of vanuit noodzaak, omdat we ons afhankelijk voelen. Of geloven we gewoon echt dat de ander doet wat beloofd wordt? Verbinden en vertrouwen zijn sleutelwoorden in de zorg. Als ergens, dan daar en juist nu! De tijd waarin een pandemie ons treft.
Op je blauwe ogen. Verbinden en vertrouwen in de zorg


In de bundel Op je blauwe ogen vind je alledaagse ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Daarbij speelt de manier van kijken, de bril die wordt opgezet wanneer je de ander ziet. Dan maakt het uit of je medewerker bent of je bent degene die zorg of ondersteuning krijgt. Beiden krijgen hier een plaats: medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Dat geldt ook voor een aantal ‘ervaringsdeskundigen’, hun belang wordt steeds groter in de zorg. Cliënten, de zorgvragers, vertellen elk, zelfs met hun eigen moeder samen, persoonlijke verhalen en de wijze waarop verbinden en vertrouwen bepalend zijn geweest voor het slagen van hulp en zorg.

Zorgervaring voor een brede leerpraktijk
Het thema is zorgbreed, of je nu in de jeugdzorg werkt, als verpleegkundige in de ouderenzorg, behandelaar in de GGZ, of in de zorg aan mensen met een beperking. Deze bundel wil vanuit de praktijkervaring een hart onder de riem zijn en een handvat: het staat bol van tips en aanbevelingen! Dat helpt voor de alledaagse zorg, bij intervisie of supervisie en is een onmisbare bron voor opleiding en training!

Over de auteurs

Jac de Bruijn was GZ-psycholoog en tot voor kort lid van de raad van bestuur van Prisma, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Inmiddels is hij ca. 35 jaar werkzaam in de zorg, waaronder geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de laatste 15 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin is hij het meest aangetrokken tot het thema maatschappelijke diversiteit en inclusie.

Judith Coolen is een bevlogen en no-nonsense Orthopedagoog Generalist met circa 20 jaar ervaring in het werken voor mensen met een beperking en is ze sinds enkele jaren ook actief in de jeugdzorg.

Marijke Doevendans is sinds 1996 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij Stichting Prisma. Als leidinggevende werkt ze met veel creativiteit en lef om een zo groot mogelijke kwaliteit van ondersteuning te leveren voor cliënten en een zo groot mogelijk werkplezier te organiseren voor medewerkers.

Klik hier om het boek Op je blauw ogen te bestellen. Het boek is nieuw verschenen bij Uitgeverij SWP. 



Naar homepage