Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Bied onzekere ouders al tijdens zwangerschap hulp aan

Besteed zo vroeg mogelijk aandacht aan onzekerheid bij ouders. Doe dat al tijdens de zwangerschap. Dat betoogt provenda Marije Verhage. Dan al kun je verschillen in onzekerheid meten.
Bied onzekere ouders al tijdens zwangerschap hulp aan

Verhage promoveert 6 december aan de Vrije Universiteit.

Verhage stelt dat uit eerder onderzoek blijkt dat vertrouwen in jezelf als ouder belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Meer zelfvertrouwen bij ouders hangt bijvoorbeeld samen met betere sociale vaardigheden en schoolprestaties van hun kinderen.

 

Steeds meer vertrouwen

Opvoedingsonzekerheid is tot nu toe vooral onderzocht na de geboorte. Verhage onderzocht de ontwikkeling van het zelfvertrouwen dat vrouwen hebben als ouder vanaf het begin van de zwangerschap tot aan het einde van het eerste levensjaar van hun baby. Over het algemeen krijgen moeders gedurende de hele periode steeds meer vertrouwen in zichzelf als ouder.

 

Extra ondersteuning

Voor de geboorte onderzoeken hoe moeder een moeder zich voelt, is lastig te onderzoeken. Vragenlijsten of interviews geven geen volledig beeld, omdat het voor de geboorte moeilijk in te schatten is hoe het zal zijn als de baby er is. Simulaties van hoe het is om een 'lastige' baby te hebben, kunnen helpen om vroegtijdig te ontdekken wie extra gevoelig is als het zorgen voor een baby toch lastiger blijkt dan verwacht. Relatief eenvoudig kunnen aanstaande ouders wellicht in de toekomst ontdekken of zij op dit punt extra ondersteuning kunnen gebruiken.

 

Onzekere moeder vindt haar kind lastiger

Relatief onzekere moeders ervaren na verloop van tijd het temperament van hun kind als lastiger, ontdekte Verhage. Andersom leidt het ervaren van het temperament als lastig gemiddeld niet tot een daling in het zelfvertrouwen. Verhage nam een computertaak met babyhuilgeluiden tijdens de zwangerschap af om te meten hoe vrouwen reageerden op baby's die moeilijk te troosten waren. Het zelfvertrouwen van sommige vrouwen daalt flink door het niet kunnen troosten van de baby tijdens deze taak. Deze reactie voorspelt deels welke moeders er na de geboorte het meest last van hadden als zij het temperament van hun kind moeilijk vonden.

 

Generaties2

Het onderzoek is onderdeel van het grotere onderzoeksproject Generaties2, dat zich richt op de overgang naar het ouderschap bij vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind. Aan het onderzoek van Verhage deden ruim 600 vrouwen mee. Zij vulden vragenlijsten in op vijf momenten tijdens de zwangerschap en gedurende het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Daarnaast deden ongeveer 180 vrouwen mee aan meer intensieve metingen. Hieronder viel bijvoorbeeld een huisbezoek tijdens de zwangerschap met een computertaak waarin de deelneemsters probeerden een gesimuleerde baby te troosten. Na de geboorte werden de moeders meerdere keren geobserveerd tijdens het spelen met hun kind.

 

Bron: Vrije Universiteit

 








Naar homepage



Relevante categorieën: