Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Ontwikkelmeter Pleegzorg biedt handzame info over pleegkind

Sinds kort is er een handig hulpmiddel voor (pleeg-)ouders én professionals die op zoek zijn naar handzame informatie over de ontwikkeling van een (pleeg-)kind: de Ontwikkelmeter Pleegzorg

De Ontwikkelmeter is gemaakt door Pleegzorg Advies Nederland. Volgens de ontwikkelaars is het voor pleegouders niet altijd makkelijk om te beoordelen of het aan hen toevertrouwde pleegkind gedrag laat zien wat ‘gewoon’ bij zijn leeftijd hoort of dat ze extra alert moeten zijn omdat er sprake is van bijzonder gedrag.

Nieuwe kinderen, nieuwe uitdagingen
Inzicht krijgen in wat ‘normaal’ is en wat niet, vereist grondig speurwerk, terwijl de dagelijkse opvoeding gewoon doorgaat. Daarnaast is het binnen pleegzorg niet ongewoon dat er steeds weer nieuwe kinderen in huis komen, met weer nieuwe uitdagingen.

Praktische opvoedtips
De kleurrijke waaier biedt informatie over bijvoorbeeld de extra ontwikkelingstaken van pleegkinderen en gedrag dat specifiek met het wonen in een pleeggezin te maken heeft inclusief praktische opvoedtips. Vele herkenbare thema’s komen aan de orde zoals agressief of juist teruggetrokken gedrag, parentificatie, aangeleerde hulpeloosheid, pleegangst, gehechtheid en loyaliteit, oudercontacten, rouwen en identiteit.

Per leeftijd gecategoriseerd
Naast deze thema’s biedt de Ontwikkelmeter, overzichtelijk per leeftijd gecategoriseerd, informatie over de algemene ontwikkeling van kinderen en de korte én lange termijn risico’s die een kind loopt als onvoldoende aan de basisbehoeften voor opgroeien wordt voldaan. Met invultabellen kan de lezer zelf aandachtgebieden in kaart te brengen. In de Ontwikkelmeter komt niet alleen het jonge kind aan bod, maar ook het schoolkind, de puber en de (jong-)adolescent tot 23 jaar. 

Online bestellen
De Ontwikkelmeter is ontwikkeld door Pleegzorg Advies Nederland en is alleen online te bestellen:


 



Naar homepage



Relevante categorieën: