Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Online boekje biedt advies voor LHBT-jongerenorganisaties

Movisie heeft in samenwerking met 113Online het online boekje Stayin’ Alive gemaakt over wat jongerenorganisaties van lesbische, homo-, bi- en transgender (LHBT) kunnen doen om zelfmoord te voorkomen.
Online boekje biedt advies voor LHBT-jongerenorganisaties

De kans dat deze organisaties in aanraking komen met jongeren die suïcidaal zijn is groot.

Het blijkt dat de helft van de LHBT-jongeren wel eens denkt aan zelfmoord en zelfmoordpogingen komen bijna vijf keer vaker voor onder deze jongeren in vergelijking met leeftijdsgenoten. Volgens Hanneke Felten, een van de auteurs van het boekje, hebben de meeste LHBT-jongeren ervaring met negatieve reacties als discriminatie, pesten en geweld. ‘Veel jongeren leren hier uiteindelijk goed mee om te gaan, maar als dat niet lukt is het belangrijk dat zo’n jongere een luisterend oor vindt en doorverwezen wordt naar de juiste hulp.’

 

Het boekje biedt informatie over zelfmoord onder LHBT-jongeren en over signalen die aangeven dat er mogelijk iets aan de hand is. Ook staan er tips in over hoe een gesprek over zelfmoord aan te gaan, zowel face-to-face als online via social media. Daarnaast zijn contactgegevens van instanties te vinden waar LHBT-jongeren naar doorverwezen kunnen worden. 

 

Tijdens trainingen die 113online en Movisie samen gaven aan LHBT-organisaties en vrijwilligersorganisaties, werd vaak de vraag gesteld of praten over zelfmoord dat niet juist uitlokt. ‘Als je betrokken, en zonder oordeel kunt luisteren naar iemand met zelfmoordgedachten, kan dat voor die persoon een wereld van verschil maken, alleen moet je het gesprek wel op de juiste manier voeren,’ aldus Marije, psycholoog bij 113online.

 

Het boekje is gratis te downloaden via www.iedereenisanders.nl/ondersteuners








Naar homepage



Relevante categorieën: