Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Onderzoek naar kwaliteit online behandelaren wint scriptieprijs online hulp

Een onderzoek naar de vaardigheden van online behandelaren en de mate waarin ze werken volgens het protocol heeft de scriptieprijs online hulp 2013 gewonnen.
Onderzoek naar kwaliteit online behandelaren wint scriptieprijs online hulp

Winnaar Ronald Roskam ontvangt een geldbedrag van €1000 en een betaalde onderzoeksbaan bij Triple-E, het eHealth onderzoeksnetwerk van het EMGO+ (VUmc, VU en GGZ inGeest).

 


Roskam deed onderzoek onder behandelaren van Alcoholdebaas.nl. Hij concludeerde dat behandelaren werken conform het opgestelde behandelprotocol en dat van de 24 te onderscheiden therapeutische vaardigheden ‘bevestigen en ondersteunen’ en ‘toestemming en vrijblijvendheid’ de meest dominante stijlen zijn. Tevens stelde hij vast dat concepten als empathie en motivatie meer gebruikt mogen worden. De jury geeft in het juryrapport aan dat het onderzoek een mooi inzicht geeft in het protocol van een online behandeling en de werkwijze van de behandelaar.

 

De scriptieprijs is een initiatief van stichting E-hulp.nl, in samenwerking met Triple-E.

 

Overige genomineerden

Naast Roskam waren twee andere scripties genomineerd. Mylène Amoureus onderzocht wat er geleerd kan worden van het gebruik van programma’s voor online leefstijladvies op maat voor chronisch zieken. Julia van Oenen deed onderzoek naar de mate waarin demografische en psychologische variabelen therapietrouw beïnvloeden in een online begeleid zelfhulpprogramma.

 

Alle ingediende scripties zijn te verkrijgen via de website van stichting E-hulp.nl.

 

Over E-hulp.nl en Triple-E

E-hulp.nl is een kennis- en adviescentrum voor online hulpverlening. De stichting begeleidt instellingen uit zorg en welzijn bij het ontwikkelen en implementeren van online en blended hulpverlening. Triple-E is een eHealth onderzoeksnetwerk van de VUmc, VU en GGZ inGeest dat als doel heeft de (kosten) effectiviteit van de (geestelijke) gezondheidszorg te bevorderen met behulp van e-health. Triple-E en E-hulp.nl werken samen op diverse domeinen.

 

Bron: Stichting E-hulp.nl

 Naar homepageRelevante categorieën: