Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Onderzoek naar digitale coaches voor mensen met autisme

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen gaat onderzoek doen naar ICT-hulp voor mensen met autisme. Half september presenteerde het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme de onderzoeksopzet tijdens de kick-off. Daarnaast werd informatie gegeven over de belangrijkste ICT-middelen.
Onderzoek naar digitale coaches voor mensen met autisme

Hoe kunnen ICT-middelen mensen met autisme helpen bij belangrijke overgangsmomenten in hun leven? Die vraag staat binnen het onderzoek centraal. In het project staat het Living Lab Oosterbeek centraal. Dit is een zogenaamde leerafdeling waar jongeren met autisme wonen, werken en naar school gaan. De jongeren krijgen tijdens dit project ICT-ondersteuning bij belangrijke veranderingen in hun leven. Studenten van hogeschool Arnhem en Nijmegen begeleiden de jongeren en doen onderzoek naar de werkzaamheid en effectiviteit van de ICT-middelen.

 

Quli

Quli is een van de belangrijkste ICT-middelen dat kan helpen bij belangrijke transitie momenten in het leven van mensen met autisme. Quli is een online netwerkportaal waarmee iedereen in staat is zelf zijn of haar zorg te regelen. In de Quli appstore zijn apps te verkrijgen die afgestemd zijn op diverse zorgvragen.

 

Hows

Een tweede ICT-middel is de online game HOWS dat stimuleert tot het uitvoeren van huishoudelijke taken. Doordat een online takenlijst gekoppeld is aan punten en beloningen, worden spelers gestimuleerd om de taken in het echte leven ook uit te voeren.

 

Digitale coach
Als derde middel wordt de digitale coach ingezet die ontwikkeld is door het Dr. Leo Kannerhuis, centrum voor autisme. Drie mobiele digitale coaches gericht op het openbaar vervoer, school en werk werden door hen ontwikkeld. De mobiele applicaties bieden een stapsgewijze oplossing wanneer zich tijdens het reizen, op school of op het werk zich onverwachte situaties voordoen.

De resultaten van het onderzoek worden eind 2014 verwacht.

 

Bron: Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Naar homepageRelevante categorieën: