Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Nijmegen leidt groot onderzoek naar agressie bij kinderen

Wat is de oorzaak van agressie bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD of een antisociale gedragsstoornis? Onder leiding van de Nijmeegse Radboud universiteit zal een groot onderzoeksproject in Europa en de VS van start gaan om daar achter te komen.
Nijmegen leidt groot onderzoek naar agressie bij kinderen

De EU trekt zes miljoen euro uit voor het project. Het onderzoeksteam zoekt op alle mogelijke niveaus naar verklaringen voor het ontstaan van agressie en probeert die verklaringen met elkaar in verband te brengen. Van erfelijke aanleg, de manier waarop genen omgezet worden in eiwitten, hoe de cellen zich vormen, hoe die netwerken en weefsels vormen, hoe die weefsels werken, naar de rol van omgevingsfactoren en hoe dit alles tot gedrag leidt. Ook wordt gekeken of er verschil is in agressie door impulsiviteit en geplande agressie.


Behandelen
Een tweede is dat het project ook inzicht geeft in hoe agressie bij kinderen met een psychiatrische aandoening het best is te voorkomen of behandelen. Bijvoorbeeld met nieuwe medicijnen of biofeedback. Biofeedback traint mensen hun gezondheid te verbeteren door ze de bewuste en onderbewuste signalen van hun eigen lichaam te laten herkennen.

 

Bron: Radboud Universiteit NijmegenNaar homepageRelevante categorieën: