Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Nieuwe zorgverzekering? Redenen waarom je eerst moet vergelijken!

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering overweegt, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Het kan verleidelijk zijn om snel over te stappen naar een nieuwe aanbieder, maar wij vertellen je graag waarom het verstandig is om eerst verschillende aanbieders te vergelijken.
Nieuwe zorgverzekering? Redenen waarom je eerst moet vergelijken!

Dekking
De eerste en belangrijkste reden waarom je verschillende zorgverzekeringen moet vergelijken, is om te kijken welke dekking ze bieden. Sommige verzekeringen bieden een uitgebreide dekking, terwijl andere verzekeringen een beperkte dekking bieden. Het is belangrijk om te weten wat voor soort dekking je nodig hebt voordat je een verzekering afsluit. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor een verzekering die je toch niet nodig hebt.

Premie
De tweede reden waarom je verschillende aanbieders moet vergelijken, is om te kijken wat de premie is. Elke verzekeraar berekent een andere premie, dus het is verstandig om even te kijken welke verzekeraar het beste bij je past. Het is natuurlijk niet nodig om de duurste verzekering af te sluiten, maar je wilt ook niet te veel betalen voor een verzekering die je niet nodig hebt. 

Restitutiepolis of naturapolis?
Nog een belangrijke reden waarom je verschillende aanbieders moet vergelijken, is om te kijken welk type polis ze aanbieden. Er zijn twee soorten polissen: de restitutiepolis en de naturapolis. Een restitutiepolis geeft je het recht om een deel van je ziekenhuiskosten te vergoeden, terwijl een naturapolis je helpt met de kosten van natuurlijke geneeswijzen, zoals acupunctuur of fysiotherapie. Het is belangrijk om te weten welk type polis je nodig hebt voordat je een verzekering afsluit.

Aanvullende verzekeringen
De reden waarom je verschillende verzekeringen moet vergelijken, is om te kijken welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de orthodontist, de fysiotherapeut of de psycholoog. Sommige verzekeringen bieden een uitgebreide dekking, terwijl andere verzekeringen een beperkte dekking bieden. Het is belangrijk om te weten welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt voordat je een verzekering afsluit. Kijk goed naar je persoonlijke situatie. Ben je alleen? Of is er sprake van een heel gezin, wellicht met pubers die een beugel zouden moeten krijgen? Zet alles goed voor jezelf op een rijtje.

Eigen zorgverlener kiezen
Je doet er goed aan om te kijken of je je eigen zorgverleners kunt kiezen. Sommige verzekeringen geven je de vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen, terwijl andere verzekeringen je verplichten om een zorgverlener te kiezen uit een lijst met aanbevolen zorgverleners waar zij contracten mee hebben. Het kan echter voor jou heel belangrijk zijn om te mogen kiezen voor een speciale arts. Laat jezelf goed informeren welke mogelijkheden er precies zijn. 

Wees voorzichtig met aanbiedingen
Wanneer je een nieuwe zorgverzekering overweegt, is het verstandig om even te kijken naar de verschillende aanbiedingen die ze doen. Sommige verzekeringen bieden een korting op de premie als je overstapt, maar wees voorzichtig met deze aanbiedingen. Het kan verleidelijk zijn om snel over te stappen naar een nieuwe aanbieder, maar wees er zeker van dat je eerst de voorwaarden van de aanbieding leest voordat je overstapt. Je wilt tenslotte niet minimaal een jaar ergens aan vast zitten als het niet bij je past.Naar homepage