Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Nieuwe ontmoetingssite voor mensen met beperking

Onlangs is de ontmoetingssite Vrienden voor het Leven opgericht voor mensen met een verstandelijke beperking van achttien jaar of ouder. Initiatiefneemster Dilys Derksen heeft in haar dagelijks werk veel contact met deze doelgroep en constateerde, dat er nog geen landelijke ontmoetingssite was voor deze mensen.
Nieuwe ontmoetingssite voor mensen met beperking

‘Dat terwijl zij ook heel graag vrienden of relaties willen.’ Negentig mensen hebben zich al aangemeld en er wordt al volop berichtjes gestuurd en geschat.

‘Ik ving veel geluiden op tijdens mijn werk als consulent bij een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, dat mensen met een beperking op zoek waren naar een vriendschap of relatie met gelijkgestelden. Tijdens cursussen wilden mensen graag bij elkaar in het groepje omdat ze die ander wel erg aardig vonden. Die bijeenkomsten hadden niet het doel mensen met elkaar in contact te brengen voor een vriendschap of relatie dus kwam bij mij het idee op om een ontmoetingssite op te zetten’, zegt Derksen.

 

Inschrijving

Via een digitaal inschrijfformulier op de website kunnen mensen met een verstandelijke beperking zich aanmelden. Ze zijn hierbij verplicht naam, instelling en e-mailadres van de begeleider te vermelden zodat er contact opgenomen kan worden. Na het voltooien van de inschrijving, ontvangt de begeleider een mail en kan er toestemming worden gegeven voor het lidmaatschap. Aan de gegevens van de begeleider kan Derksen zien of het gaat om iemand vanuit een instelling, zich aanmeldt vanuit MEE of zich inschrijft via een ingescand CIZ-formulier (een aanvraagformulier voor zorgindicatie). Ook als je geen begeleider hebt, kun je je aanmelden door een mail te sturen. Er volgt dan een gesprek.

 

Na aanmelding en betaling kunnen leden een profiel aanmaken op de ontmoetingssite. In dat profiel kunnen zij aangeven of ze op zoek zijn naar een man of vrouw en ze een vriendschap zoeken of relatie. Via een zoekfunctie op de site kunnen leden zelf een selectie maken van mogelijke kandidaten voor een match.

 

Voorkomen van misbruik

Vrienden voor het Leven is uitsluitend bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Bescherming tegen misbruik probeert de stichting te voorkomen door inschrijvingen alleen online te zetten na goedkeuring van een begeleider.

 

Derksen zegt goed te hebben nagedacht over het voorkomen van misbruik door mensen met slechte bedoelingen. ‘We hebben te maken met een doelgroep die extra zorg nodig heeft en dat veelal krijgt vanuit de eigen omgeving. Wij vertrouwen erop dat betrouwbare organisaties en beroepskrachten meekijken.’ Een maatregel die Derksen neemt is het screenen van alle aanmeldingen. Ook heeft Derksen inzicht in de berichtenstroom tussen leden. Maar hoe zit dat dan met de privacy? ‘Bij een melding van ongewenst gedrag heb ik inzicht in chatgesprekken, mailtjes of berichten om misbruik tegen te gaan.’

 

Matching

Deelnemers zorgen dus zelf voor een match en tijdens afspraakjes gaan er geen begeleiders mee vanuit de stichting. ‘Wij zitten er als stichting niet tussen, maar zweven erboven. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun afspraakjes, en of ze daar hun begeleider bij willen hebben. We bieden onze leden wel de mogelijkheid af te spreken bij een lunchroom. Bij hun inschrijving krijgen ze een clubpas waarmee ze korting ontvangen bij aangesloten lunchrooms verspreid in het land. Zo stimuleren we mensen af te spreken op een openbare plek.’

 

In tegenstelling tot MEE Dating, waarbij alleen mensen uit Groningen, Friesland, Drenthe of Overijssel zich kunnen inschrijven, is Vrienden voor het Leven een landelijk initiatief.

www.vriendenvoorhetleven.nl

 

 



Naar homepage



Relevante categorieën: