Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Nep Echt een app die helpt om te kunnen zien of online informatie nep of echt is.

Veel psychisch kwetsbare jongvolwassenen met een LVB vinden het lastig om online berichten te begrijpen en raken daardoor betrokken bij online incidenten zoals sexting, cyberpesten, manipulatie, oplichting en grooming. Ze willen graag een app en een infographic die helpen om te kunnen zien of online informatie nep is of echt.

Online incidenten

Hoe psychisch kwetsbare jongvolwassenen met een LVB kunnen profi teren van de kansen van (sociale) media is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Deze jongeren hebben vaak moeite met beeldschermgebruik beperken, applicaties toepassen en met online communiceren (media-etiquette hanteren en berichten en symbolen begrijpen).1 Daardoor zijn ze vaker betrokken bij online incidenten zoals cyberpesten, manipulatie, oplichting en uit de hand gelopen sexting (seksfi lmpjes, foto’s delen) en grooming (misbruik).2,3 In recent peer-to-peer interviewonderzoek gaven zij unaniem aan niet goed te kunnen zien of online informatie nep is of echt, waardoor ze ruzie krijgen, belachelijk gemaakt of uitgescholden worden, tevergeefs Veel psychisch kwetsbare jongvolwassenen met een LVB vinden het lastig om online berichten te begrijpen en raken daardoor betrokken bij online incidenten zoals sexting, cyberpesten, manipulatie, oplichting en grooming. Ze willen graag een app en een infographic die helpen om te kunnen zien of online informatie nep is of echt. O achter betaalde nummers aan bellen, spullen kopen die stuk blijken te zijn, of iemand seks zien hebben als eigenlijk afgesproken is om te chatten.

Bestel de nieuwe Sozio in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Sociaaldigitaal.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee!Naar homepage