Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Nederlandse jeugd doet het nog steeds goed

Over het algemeen gaat het goed met de Nederlandse jeugd, net als voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.
Nederlandse jeugd doet het nog steeds goed

Als Nederlandse jongeren gevraagd wordt naar hun welbevinden blijkt dat ze in verhouding met andere westerse landen hoge cijfers geven. De baby- en kindersterfte is laag en de onderwijsparticipatie ligt hoog. Hoewel de grote lijnen nog grotendeels hetzelfde zijn als de jaren ervoor, zijn er op specifieke punten in de jeugdgezondheid wel veranderingen zichtbaar. Er wordt bijvoorbeeld minder gepest onder jongeren maar hun rook- en drinkgedrag is juist toegenomen. Het aantal opnamen op de spoedeisende hulp vanwege extreem drankgebruik is gestegen. Een derde van de jongeren geeft aan wel eens binge drinker te zijn. Dat betekent meer dan zes glazen alcohol en een grotere kans op een black-out.

 

Het aantal jeugdigen dat kampt met overgewicht is de laatste jaren gestabiliseerd. Dat neemt niet weg dat het aantal nog steeds zorgwekkend hoog ligt. Ongeveer 13 procent van de jongeren heeft overgewicht. De zwaarlijvigheid komt vaker voor bij kinderen uit sociaaleconomische risicogroepen: allochtonen, kinderen die een lager opleidingsniveau volgen en jongeren uit armere gezinnen.

 

In het rapport ‘gezond opgroeien’ zijn de bevindingen van het onderzoek gebundeld in een overzicht van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Ook staat de rol van de jeugdgezondheidszorg (JGZ)  beschreven. Die heeft een belangrijke taak bij het bieden van zorg bij problemen. Vooral kinderen en jongeren met een lagere sociaaleconomische status verdienen meer aandacht. Zo klinkt dat de JGZ rekening moet houden met gezondheidsrisico’s die voortkomen uit het gebruik van social media. Maar aan de andere kant kunnen dezelfde social media ook ingezet worden als instrument voor preventieve activiteiten.

 

In het rapport wordt een verbreding voor de invloed van de JGZ voorgesteld. Als de JGZ  zich naast individuen ook op hele groepen gaat richten, kunnen problemen voortijdig worden gesignaleerd. Collectieve preventie en dan vooral op het gebied van leefstijl en mediagebruik is wenselijk. JGZ kan op scholen meedenken over ‘gezond beleid’. Bijvoorbeeld over het aanbod in de schoolkantine of gedragsregels voor preventie van pesten.

 

Het rapport ‘gezond opgroeien’ in pdf lezen.

 

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport








Naar homepage



Relevante categorieën: