Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Online hulpsite Hulpmix stopt

Hulpmix.nl, de grootste online hulpsite van Nederland, stopt per 1 december. Er is geen geld meer om door te gaan.
Online hulpsite Hulpmix stopt

Frank Schalken, directeur van E-hulp en initiatiefnemer van Hulpmix, wijt de stopzetting aan het ouderwets financieringssysteem. Hij vreest dat duizenden jongeren met psychosociale problemen door het verdwijnen van de site verstoken blijven van goede hulp.

 

Goedkoop

Hulpmix.nl leek een groot succes. Omdat de hulp via internet wordt aangeboden en jongeren anoniem kunnen blijven, durven veel jongeren voor de eerste keer te praten over onderwerpen als seksueel misbruik, automutilatie, homoseksualiteit of huiselijk geweld. Afgelopen jaar trok de site ruim achthonderdduizend unieke bezoekers.

 

Zelfhulp

Schalken noemt de stopzetting bitter omdat Hulpmix juist werkt volgens een filosofie die zowel de politiek als de zorgverzekeraars nastreven: de hulpverlening via internet beter, klantvriendelijker en goedkoper maken. Het uitgangspunt daarbij is dat eHealth zich meer richt op zelfhulp en participatie, waarbij professionals vooral als vangnet dienen. Schalken: ‘Hulpmix.nl doet dat al zeven jaar zeer succesvol. Het is wrang dat dit initiatief nu moet stoppen omdat bestaande financieringsstructuren helemaal geen rekening houden met deze eigentijdse vorm van hulpverlening. De hulp die wij bieden valt onder gemeentelijke, provinciale en zorgverzekeraarstaken. Al die partijen vinden Hulpmix.nl een goed initiatief, maar als ik vraag om financiering wijzen ze al zeven jaar naar elkaar.’

 

 

Dit jaar ontwikkelde Hulpmix.nl een concept waarbij de bestaande site zou worden uitgebreid met online zelfhulpcursussen en blended behandelingen waarbij de spreekkamer gecombineerd wordt met internet en de smartphone. Schalken: ‘De website zou dan volledig volgens stepped care worden ingericht met de verwachting dat daarmee overbehandeling in de ggz verminderd kan worden. Hoewel zorgverzekeraars enthousiast reageerden op het plan, bleef het struikelpunt dat een deel van de zorg anoniem zou zijn. Pas als we zouden kiezen tussen anonieme preventie of niet-anonieme behandelingen is er denk ik kans op financiering, maar dat werkt niet bij deze doelgroep.’

 

Over Hulpmix.nl
Zeven jaar geleden werd Hulpmix.nl opgericht om migrantenjongeren met psychosociale problemen beter te bereiken. Binnen de hulpverlening waren die jongeren ondervertegenwoordigd in de vrijwillige jeugdzorg en oververtegenwoordigd in de zwaardere vorm van jeugdhulpverlening. Door de hulp via internet aan te bieden en samen te werken met migrantenwebsites werd Hulpmix.nl al snel een groot succes. Tot verrassing bleek de hulpsite ook heel veel autochtone jongeren aan te spreken, waarna in 2011 werd besloten zich op alle jongeren van Nederland te richten.








Naar homepage



Relevante categorieën: