Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

‘Nederland slecht in nazorg buitenlandse gedetineerden’

De bejegening van buitenlandse gevangenen die Nederland moeten verlaten na hun detentie is slecht.

Dat zegt Fabrice Kellens, hoofdonderzoeker van de CPT, een organisatie van de Europese Unie in een interview met De Volkskrant. De CPT deed onderzoek naar het Nederlandse detentiewezen. Volgens Kellens wordt er over het algemeen geen enkele vorm van cursus, beroepsopleiding of reïntegratie-activiteit aangeboden.

Discriminatie
Kellens vindt dit discriminatie. En bovendien benadeelt de Nederlandse overheid zichzelf ermee, zegt hij in het vraaggesprek. Pas als je vreemdelingen goed opleidt en voorbereidt op hun terugkeer, is de kans klein dat ze terugkeren, zegt Kellens. Nu komen illegalen volgens hem na hun uitzetting vaak terug, omdat velen van hen tijdens hun verblijf familie naar Nederland hebben gehaald.

 Veel vrouwelijke gedetineerden
Uit het CPT-onderzoek blijkt ook dat Nederland het hoogste percentage vrouwelijke gedetineerden heeft van alle landen in de Europese Unie. Het Europees gemiddelde ligt op 4 procent van het totale aantal gevangenen. In Nederland is dat percentage in de afgelopen tien jaar verdubbeld naar 8,7 procent. 

Vrouwelijke drugskoeriers
Volgens justitie is dat hoge percentage te verklaren doordat op Schiphol veel vrouwelijke drugskoeriers worden aangehouden. Van deze vorm van criminaliteit hebben andere Europese landen in de ogen van justitie nauwelijks last. In Nederland daalt bovendien het aantal mannelijke gedetineerden doordat de zware criminaliteit is gedaald. Daarin zijn mannen oververtegenwoordigd.

Opsluiten families
Het opsluiten van families met kinderen die moeten worden uitgezet, vindt de CPT een grove schending van de mensenrechten. De regel is dat zulke families binnen twee weken na hun detentie worden teruggevlogen naar het land van herkomst, met een mogelijke verlenging tot 28 dagen als zij zich tegen uitzetting verzetten. Volgens het CPT gaat dat in de praktijk vaak anders en zitten kinderen soms veel langer vast. Dat moet de Nederlandse overheid te allen tijde vermijden, vindt de CPT.

Verlofregeling tbs’ers
Het voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid om de faciliteiten en verlofregeling voor tbs-veroordeelden en longstaypatiënten fors te beperken, vindt de CPT het rapport aan het 'onmenselijke' grenzen. De EU-organisatie heeft het ministerie gelast binnen afzienbare termijn op deze beschuldiging te reageren.

Gebrek aan forensisch psychiaters
Verder kampt de forensisch psychiatrische Van Mesdagkliniek in Groningen met een schrijnend gebrek aan forensisch psychiaters. Volgens Kellens is dat een probleem waar alle Nederlandse opvanginstituten voor criminelen met een psychiatrisch probleem mee kampen. Volgens de CPT-onderzoeker behandelen de huidige psychiaters meer dan tachtig gedetineerden. Dat is te veel, vindt hij.

Afgenomen
Het totaal aantal gedetineerden nam sinds 2004 flink af. Van 20 duizend naar 15 duizend. Kellens is daarom niet alleen kritisch over Nederland. Hij dicht Nederland een voorbeeldfunctie toe. Het is het enige Europese land waar cellen leegstaan en waar gevangenen zelden een cel moeten delen. De accommodaties en het toezicht zijn over het algemeen bovengemiddeld goed.

Bron: VolkskrantNaar homepageRelevante categorieën: