Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Minderjarige jongens in de prostitutie zijn blinde vlek’

Hulpverlening, politie en onderwijs herkennen de signalen niet van minderjarige jongens die seks voor geld doen.

Omstanders en betrokkenen doen het af als experimenteergedrag, terwijl de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen. Dit blijkt het het boek Vrijbuiters uitgebuit dat dinsdag 7 december wordt gepresenteerd.

Internet
In Vrijbuiters uitgebuit komen elf jongens aan het woord die tussen hun 13e en 16e zijn begonnen met betaalde seks. Ze vinden hun klanten op internet. De gesprekken maken pijnlijk zichtbaar wat meestal onzichtbaar blijft. Want hoewel de jongens steevast zeggen dat het hun eigen keuze is, blijkt uit hun verhalen ook een andere kant. Ze beschrijven ze hun walging, hun angst en de noodzaak om ’de knop om te draaien’ tijdens de paydates. Ook drie klanten praten over hun afspraken met minderjarige escorts. Ze leggen de verantwoordelijkheid helemaal bij de jongens, want als een jongen het toch zelf wil…

Blinde vlek
Vervolgens komen hulpverleners, politie en maatschappelijk werkers aan het woord, die vertellen waarom ze de jongens niet zien. Hun ‘blinde vlek’ heeft veel te maken met de stereotiepe beelden die we van jongens hebben: jongens willen altijd seks, ze zijn weerbaar en goed in staat hun seksuele grenzen te stellen, ze experimenteren en kiezen er zelf voor. Ook de jongens zelf en de klanten denken er zo over. Deze beeldvorming bemoeilijkt het herkennen en benoemen van negatieve seksuele ervaringen of het signaleren van slachtofferschap.

Andere blik
Vrijbuiters uitgebuit
nodigt opvoeders, hulpverleners, politie en onderwijs en beleidsmakers uit om met een andere blik te kijken naar jongens, seks en grensoverschrijdend gedrag.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Bron: MOVISIE



Naar homepage



Relevante categorieën: