Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Minder controle over emoties als voorste hersenen slecht werken

Als het voorste deel van de hersenschors minder actief is, hebben mensen minder controle over hun emotionele impulsen.

Dat blijkt uit een studie van neurowetenschapper Inge Volman. Ze ias verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volman gebruikte voor het onderzoek een supersterke magneet om de prefrontale cortex te onderdrukken.

TMS
Het 'lamleggen' van stukjes van de hersenen met behulp van zogeheten transcraniële magnetische stimulatie ofwel TMS , is een methode die vaker gebruikt wordt, tot nog toe vooral in onderzoek naar de bewegingscentra in de hersenen. Inge Volman paste het als eerste toe op het voorste randje van de hersenschors ofwel de anterieure prefrontale cortex (aPFC). Volman doet onderzoek naar het reguleren van sociaal gedrag en emoties. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe dat in de hersenen precies werkt en welke factoren daar invloed op hebben.

Gedrag én hersenactiviteit
Met het TMS-apparaat onderdrukten Volman en haar collega-onderzoekers de activiteit in het voorste deel van de hersenen gecontroleerd en gedeeltelijk. Omdat in het Nijmeegse Donders Instituut het TMS-apparaat vlak naast de hersenscanner staat, kunnen in die scanner de veranderingen in de hersenactiviteit als gevolg van TMS direct worden gemeten. Die combinatie is bijzonder: op deze manier konden de onderzoekers zowel naar de effecten in het gedrag van proefpersonen kijken als naar veranderingen in de hersenactiviteit. Ander TMS-onderzoek kijkt doorgaans alleen naar veranderingen in gedrag.

Emoties overhoop
Volman stelde vast dat proefpersonen bij wie de activiteit van de anterieure prefrontale cortex tijdelijk is onderdrukt, minder controle hebben over hun emotionele impulsen dan normaal. Die emotionele impulsen bleken tegelijkertijd toe te nemen, dat wil zeggen: als de anterieure prefrontale cortex stilvalt, wordt tegelijkertijd de amygdala, de amandelkern diep in de hersenen die verantwoordelijk is voor emotionele reacties, extra actief.

Volman en haar collega's publiceren hun bevindingen in het tijdschrift Current Biology van 25 oktober. 

Bron: Radboud UniversiteitNaar homepageRelevante categorieën: