Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Met een beperking extra kwetsbaar voor seksueel misbruik

Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mensen zonder beperking.

Ook is het geweld vaak ernstiger. De plegers zijn meestal bekenden van het slachtoffer. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Beperkt weerbaar’ van Rutgers WPF en MOVISIE.

Onderbouwd met cijfers
Het vermoeden dat mensen met een verstandelijke beperking vaker slachtoffer zijn van seksueel misbruik bestond al veel langer. Nu is dit vermoeden onderbouwd met cijfers. Volgens het rapport van Rutgers WPF en MOVISIE heeft 61% van de vrouwen en 23% van de mannen met een verstandelijke beperking een vorm van seksueel geweld meegemaakt. Bij vrouwen met een lichamelijke beperking is dit cijfer 35% en bij mannen 15%. De ernst varieert van een kwetsende aanraking  tot verkrachting.

Preventie van groot belang
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1800 mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, ouders en professionals. De belangrijkste aanbeveling uit het rapport: neem cliënten serieus. Luister naar hun verhalen, let op hun signalen en maak intimiteit en seksualiteit bespreekbaar. ‘Dit is een groep die door een stapeling van risicofactoren extra kwetsbaar is. Preventie is van groot belang,’ aldus Willy van Berlo van Rutgers WPF.

Kennisintituut Vilans ontwikkelde een toolkit Preventie Seksueel Misbruik.

Bron: Vilans



Naar homepage