Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Merendeel AMK’s geeft bruikbare adviezen aan beroepskrachten

Van de beroepskrachten is 85 procent tevreden met het verkregen advies of consult.

Dit blijkt uit het rapport ‘De bruikbaarheid van adviezen en consulten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling’ van Inspectie Jeugdzorg.

Drie AMK’s geven onvoldoende zorg

In 2010 heeft de Inspectie Jeugdzorg onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de advies- en consultfunctie bij alle vijftien Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat twaalf van de vijftien AMK’s voldoende tot goed bruikbare adviezen en consulten geven aan beroepskrachten (mensen die beroepsmatig een hulpverlenende of pedagogische relatie hebben tot een minderjarige of een gezin). De drie AMK’s die nog onvoldoende zorg droegen voor het verstrekken van bruikbare adviezen en consulten, hebben inmiddels een verbeterplan opgesteld.

Effectiviteit aanpak kindermishandeling vergroten
Het doel van het inspectieonderzoek was inzicht te bieden in de wijze waarop het AMK ervoor zorgt dat de medewerkers bruikbare adviezen en consulten geven, waardoor de effectiviteit van het AMK bij de aanpak van kindermishandeling in het algemeen toeneemt.
Als het AMK een goed bruikbaar advies of consult geeft, betekent dit dat beroepskrachten in een situatie van (vermoedelijke) kindermishandeling ondersteund worden bij de beoordeling van geconstateerde zorgen of signalen van kindermishandeling en bij het realiseren van de gewenste hulp voor het kind.

Aanbevelingen Inspectie Jeugdzorg
De inspectie heeft, naast specifieke aanbevelingen per AMK, alle AMK’s aanbevolen om ervoor te zorgen dat er periodiek een interne analyse plaatsvindt van de gegeven adviezen en consulten en dat de werkwijze hierop indien nodig wordt aangepast.
Ook dienen de AMK’s te zorgen voor het periodiek en systematisch in beeld brengen van de bruikbaarheid van de gegeven adviezen en consulten, stelt Inspectie Jeugdzorg. Dit kan door periodiek een (tevredenheids)onderzoek in te stellen naar de vraag wat adviesvragers met een advies of consult hebben gedaan en tot welke resultaten dit heeft geleid.

Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Naar verwachting zal in 2011 de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking treden, aldus de inspectie. Deze meldcode bevat een stappenplan dat beroepskrachten kunnen gebruiken als ze vermoedens van kindermishandeling hebben. Na het in kaart brengen van de signalen is de volgende stap collegiale consultatie en het zo nodig raadplegen van het AMK of het Steunpunt Huiselijk Geweld. Door een wettelijke meldcode kan het aantal beroepskrachten dat een advies of consult vraagt bij het AMK sterk toenemen en zal het belang van het geven van goed bruikbare adviezen en consulten verder groeien. Uit het onderzoek blijkt dat de AMK’s in staat zijn, na doorvoering van de door de inspectie gemaakte aanbevelingen, deze belangrijke taak op een verantwoorde manier uit te voeren.

Bekijk het rapport hier.

Bron: Inspectie Jeugdzorg, ‘De bruikbaarheid van adviezen en consulten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling’

 



Naar homepage