Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Meer psychische problematiek in Lelystad

Er wonen in Stadsdeel Zuidwest van Lelystad (foto) meer mensen met een psychische problematiek en die problematiek lijkt toe te nemen. Dit kreeg wethouder Janneke Sparreboom onlangs te horen bij het maandelijks overleg van het sociaal wijkteam.
Meer psychische problematiek in Lelystad

 

De wethouder woonde het overleg bij in het kader van haar werkbezoek aan Kwintes. In het maandelijks overleg, waarbij diverse partijen zoals Kwintes, politie, de leefstijlcoach en het burgerpanel aanwezig zijn, wordt gesproken over de stand van zaken in de wijk en worden specifieke casussen besproken. Er wordt dan gekeken welke partij de juiste ondersteuning of hulp kan bieden.

GGZ en eenzaamheid
De politie en de andere aanwezigen gaven aan dat er meer mensen met psychische problematiek in de wijk wonen en dat de problematiek lijkt toe te nemen. Het is belangrijk dat de behandeling en begeleiding goed worden geregeld. De wethouder gaf aan hierover in gesprek te gaan met GGZ Centraal, omdat ook die partij hierbij een belangrijke rol speelt.
Ook kwam het onderwerp eenzaamheid aan de orde. Wethouder Janneke Sparreboom: 'Het is belangrijk om mensen te ontmoeten en verbindingen aan te gaan, zodat je zelf grip houdt op je eigen leven'.

Ondersteuning thuis
Na het overleg praatte de wethouder nog even door met de medewerkers van Kwintes. 'Er zijn vanuit Kwintes per casus twee medewerkers aangewezen. Zo kun je een goede relatie opbouwen met de cliënt, ook als er eens een medewerker ziek of met vakantie is. Het gaat in eerste instantie vaak om het winnen van het vertrouwen van de cliënt en dan pas kan er hulp of ondersteuning worden geboden. We doen er alles aan om dat te bereiken. Soms gaan we elke dag weer naar hetzelfde adres, net zo lang tot we in gesprek met hem of haar komen. Stapje voor stapje komen we zo verder en proberen we de persoon te ondersteunen bij het terugkrijgen van grip op het leven', zo vertelt een medewerker.

Complimenten
Wethouder Sparreboom gaf het team complimenten: 'Het is mensenwerk en ik ben er trots op dat er met zoveel inzet wordt gewerkt aan het welzijn van mensen die dat zo hard nodig hebben. Jullie instelling “of er is een weg óf we maken een weg” is een ijzersterke'.
Kwintes is een van de hoofdaanbieders binnen de Wmo en is verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning thuis voor de inwoners in de twee zuidelijke stadsdelen. Ook is Kwintes verantwoordelijk voor het organiseren van dagbesteding voor inwoners met psychische problematiek. Zij ondersteunen inwoners om een zo zelfstandig mogelijk leven te ontwikkelen. Omdat niemand hetzelfde is, bieden ze altijd hulp op maat.
Bron: FlevopostNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.