Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Marokkaanse moeders mixen traditionele en Nederlandse manier van opvoeden

Marokkaanse moeders in Nederland voeden hun kinderen niet enkel op in de islamitische traditie, maar hun wijze van opvoeding is ook niet geheel ‘vernederlandst’. Er lijkt er een nieuw realisme te ontstaan bij ouders met een migratieachtergrond.
Marokkaanse moeders mixen traditionele en Nederlandse manier van opvoeden

Ze pakken aspecten van de traditionele opvoeding en van de Nederlandse wijze van opvoeden, en mengen dit tot een eigen opvoedingswijze. Pedagogen van de Universiteit Utrecht trekken deze conclusie in het zojuist verschenen boek Opvoeden als netwerken in de multi-etnische wijk. Het netwerk van de Marokkaanse ouders blijkt te bestaan uit diverse ‘mede-opvoeders’ waar zij uit putten om hun opvoeding vorm te geven.  

 

Divers netwerk

Tot dit gevarieerde netwerk behoren de eigen ouders van de moeder, ook als deze nog in Marokko leven. Marokkaanse moeders maken volgens de pedagogen ook graag gebruik van meer ervaren opvoeders uit de eigen etnische groep die meer weten hoe het er in Nederland aan toe gaat. Maar ook kijken ze naar de manier waarop de Nederlandse buurvrouw haar kinderen opvoedt, en kopiëren al dan niet (deels) deze wijze van grootbrengen. Daarnaast zoeken zij informatie op internet als ze zich geconfronteerd zien met een opvoedingsvraag. 

 

Eigen opvoedingswijze

Mariette de Haan, professor Interculturele Pedagogiek en een van de auteurs van het boek: ‘Opvallend genoeg is dit gebruikmaken van diverse netwerken en het vertrouwen op ‘eigen kracht’ bij de opvoeding precies waar overheid en gemeenten in hun jeugdbeleid op voorstaan.’

 

Bron: Universiteit Utrecht








Naar homepage



Relevante categorieën: