Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Marijke Vos: 'Hoogeveen realiseert integrale ouderenzorg'

Het is de gemeente en Stichting welzijnswerk Hoogeveen (SWW) gelukt om integrale samenwerking in de ouderenzorg concreet te maken. Dat stelt Marijke Vos (foto) in haar nieuwste blog op de website van Sociaal Werk Nederland.
Marijke Vos: 'Hoogeveen realiseert integrale ouderenzorg'

 

Integrale ouderenzorg is volgens Vos 'geen sinecure', want het koppelen van bijvoorbeeld huisartsen aan sociaal werkers is 'echt geen appeltje-eitje'. De Hoogeveense oplossing: benader huisartsen en wijkverpleegkundigen nietmet een kant-en-klaar samenwerkingsmodel, maar met de vraag: 'Wat hebben jullie nodig als het gaat om het stijgende aantal ouderen?'

Gevoelige snaar
Volgens Vos raakte die aanpak een gevoelige snaar bij zorgverleners die de stroom senioren in de spreekkamer nauwelijks aankunnen. In deze regio is nu al ruim dertig procent van de bevolking 65+; het aantal overbelaste mantelzorgers dat in beeld is, steeg van vijfhonderd naar duizend. Deze open benadering leidde tot een pilot, die in korte tijd veel bijval kreeg, onder andere van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die besloot de nieuwe samenwerking te ondersteunen.

Kernteam
Inmiddels doen álle Hoogeveense huisartsen mee aan ‘kernteams ouderen’, samen met wijkverpleegkundigen en sociaal werkers. Ieder kernteam komt maandelijks bijeen en bespreekt de ouderen die extra aandacht nodig hebben. Vaak gaat het hen om een dagelijks praatje, om structuur in de dag en het gevoel van waarde te zijn. De sociaal werker in het kernteam zorgt dat er iemand mee aan de slag gaat. Dat helpt de oudere, zijn omgeving, de huisarts en de wijkverpleegkundige.
Bron: www.sociaalwerknederland.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.