Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Manifest: Gesloten jeugdzorg moet stoppen

In 2020 zaten ruim 1.800 kinderen in de gesloten jeugdzorg. De meeste kinderen belanden er met een spoedplaatsing, zonder doordacht plan of visie voor de lange termijn. Opsluiten en andere vrijheidsbeperkende maatregelen leiden tot extra problemen voor deze kinderen, ze houden er traumatische herinneringen aan over en doen nieuwe angsten op.
Manifest: Gesloten jeugdzorg moet stoppen


Het Vergeten Kind roept daarom in een manifest op om de gesloten jeugdzorg te verbieden én er wordt uitgelegd wat er hiervoor nodig is. Naast een wettelijk verbod pleit Het Vergeten Kind voor meer stabiele kleinschalige woonplekken, therapie zonder wachtlijst en betere zorg voor hulpverleners, waardoor zij met ruimere bemensing en gerichte training beter kunnen zorgen voor kinderen met complexe problemen.

Om extra aandacht te vragen voor het manifest gaat Stichting Het Vergeten Kind daarom in de Week van Het Vergeten Kind op pad met een wagen die is ingericht als kamer in de gesloten jeugdzorg. De Tour 'Stop gesloten jeugdzorg' strijkt op donderdag 3 februari om 13.00 uur neer op het Plein in Den Haag om de landelijke politiek aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en breed draagvlak te krijgen voor het aanpassen van de wet waardoor er geen gesloten machtigingen meer door de rechter kunnen worden afgegeven. De genodigde politici worden uitgenodigd in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen, Margot Ende-van den Broek (directeur van Stichting Het Vergeten Kind) en meestrijdende ambassadeurs, vrienden en hulpverleners. Na een bezoek aan de gesloten jeugdzorg-kamer krijgen ze het manifest overhandigd met alternatieven die kinderen wel helpen.



Naar homepage