Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Kritiek op forensische zorg tijdens detentie

De psychische problematiek onder gedetineerden is ernstig en omvangrijk. Maar slechts een beperkt deel krijgt een passende behandeling.
Kritiek op forensische zorg tijdens detentie

Advies aan staatssecretaris
Dat stelt de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een op eigen initiatief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie uitgebracht advies.

Merendeel
Volgens de Raad heeft het merendeel van de gedetineerden te maken met een persoonlijkheidsstoornis, verslavingsproblemen, een lichte verstandelijke beperking of combinaties daarvan. ‘De zorgvoorzieningen in het gevangeniswezen gericht op psychische problemen (forensische zorg) zijn van recente datum en verdienen verdere ontwikkeling. De enkele jaren geleden ingerichte penitentiaire psychiatrische centra kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Met het oog op een betere en meer vanzelfsprekende samenwerking tussen de forensische zorg en de reguliere ggz, moeten de verschillen in uitgangspunten en aanpak tussen beide werelden worden overwonnen’, aldus de Raad.

Behandelaanbod langverblijvenden
De Raad is positief over de introductie van de penitentiaire psychiatrische centra. Wel moeten zij het behandelaanbod voor met name langverblijvenden verder vormgeven, vindt de Raad. In het kader van de kwaliteitsontwikkeling van de forensische zorg als geheel moeten zij volgens de Raad bovendien een grotere rol spelen bij de screening van gedetineerden, bij de ontwikkeling van de overige zorgvoorzieningen in penitentiaire inrichtingen, bij de ontwikkeling van uniforme zorgconcepten en bij de doorplaatsing naar meer gespecialiseerde zorgvoorzieningen in de ggz. Op die manier kunnen de penitentiaire psychiatrische centra de forensische zorg tijdens en na detentie versterken en bijdragen aan de verbinding met de buitenwereld zoals de ggz.

Resocialisatie en vermindering recidive
De Raad vindt het bieden van verantwoorde zorg van belang voor zowel de resocialisatie van gedetineerden als voor het verminderen van recidive. Beide komen de veiligheid van de samenleving ten goede.



Naar homepage



Relevante categorieën: