Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Kritiek op minister Leers vanwege mensenhandelslachtoffers

Verschillende maatschappelijke organisaties hebben hun ernstige zorgen geuit over de ‘Maatregelen bestrijding misbruik verblijfsregeling slachtoffers mensenhandel’ van minister Leers van Immigratie en Asiel.

Ze hebben dat de minister per brief laten weten.

Voorlopige verblijfsvergunning
Slachtoffers van mensenhandel kunnen aangifte doen en daarmee een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. Leers weet niet of er sprake is van veelvuldig misbruik, maar kondigt toch maatregelen af om misbruik van de B9-regeling te voorkomen. Het doel van deze regeling is slachtoffers van mensenhandel in staat te stellen aangifte te doen en de dreiging met onmiddellijke uitzetting weg te nemen.

De maatschappelijke organisaties (zie onderaan) komen hier tegen in het geweer.

Valse aangifte vervolgen
Leers wil met zijn maatregelen doorlooptijden bij de IND verkorten, valse aangiften laten vervolgen en het verblijfsrecht na sepot van de strafzaak beëindigen. ‘Begrijpelijk, maar dan moet dit wel om de juiste redenen gebeuren’, zegt directeur Anke van Dijke van Fier Fryslân. ‘In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er achter het vermeende misbruik van de B9-regeling wel degelijk een mensenhandelzaak schuilt.’

Niet geloofd
Veel slachtoffers worden in eerste instantie niet geloofd, bijvoorbeeld omdat ze geen consistent verhaal hebben. Van Dijke: ‘Hun zaak wordt geseponeerd en dat is het dan. Maar deze mensen kampen vaak met zoveel psychische trauma’s en angsten, dat het vertellen van een eenduidig verhaal lastig is. Ze trekken bovendien soms verklaringen weer in of willen ineens toch niet meer praten uit angst voor hun mensenhandelaar.’

Geen cijfers
Zowel het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel als het OM geven aan dat er geen cijfers bestaan over het vermeende misbruik van de B9-regeling: er is geen kwantificeerbaar misbruik van de verblijfsregeling. Vandaar de brief aan minister Leers met de oproep om zijn maatregelen te herzien.

Misbruikt in prostitutie
De organisaties illustreren hun kritiek aan de hand van het verhaal van Mariana. Mariana is afkomstig uit een West Afrikaans land en werd in Nederland jarenlang misbruikt in de prostitutie. Toen ze hiervan uiteindelijk aangifte deed, werd ze door de politie niet geloofd. Een sepot werd aangekondigd. Echter: vlak daarna werd vanuit twee andere politiekorpsen naar Mariana geïnformeerd. Mariana bleek kroongetuige in een omvangrijk en gruwelijk gewelddadig mensenhandelnetwerk.

Meer voorbeelden
Volgens Van Dijke zijn er meer van dit soort voorbeelden. ‘Door zaken goed uit te zoeken en verhalen te bundelen, blijken veel verhalen ineens wél waar. Dat is waar we minister Leers op willen wijzen. Met de aangekondigde maatregelen zijn we bang dat nog meer slachtoffers van mensenhandel niet geloofd worden. Dat mag niet gebeuren.’
 
Ondertekenaars
De brief aan minister Leers is verstuurd namens: Fier Fryslân, HumanTrafficking.Info, Defence for Children – ECPAT, Comensha, FairWork, Stop Kindermisbruik, Humanitas Rotterdam, Amsterdams Coördinatiecentrum Mensenhandel, VieJa Utrecht, MJD Groningen en het Leger des Heils. De brief is hier te lezen. 
 



Naar homepage



Relevante categorieën: