Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Klinische behandeling bij cannabisverslaving

Een verslaving is een ziekte, waarbij het lastig is om zonder professionele hulp beter te worden.
Klinische behandeling bij cannabisverslaving

Afkicken van wiet of alcohol is meer dan het laten staan hiervan. De kans op een terugval is groot. Belangrijk bij een verslaving is het zoeken naar de oorsprong hiervan. Een verslaving kan het gevolg zijn van vluchtgedrag in een financieel- of emotioneel zware periode in je leven. Door wiet te gebruiken of bijvoorbeeld alcohol te drinken worden dergelijke zorgen even vergeten. Een gevoel wat je na verloop van tijd steeds vaker wilt kunnen ervaren. Daarbij is een glas alcohol niet meer voldoende, je bouwt snel op. Het gevolg is een serieuze verslaving. Een kliniek opname kan in zo’n geval de beste optie zijn. 

Professionele hulp bij het behandelen een verslaving
Door voor een traject bij een afkickkliniek te kiezen, ben je verzekerd van professionele hulp bij de behandeling van de verslaving. Je hebt deze professionele hulp nodig om een snelle terugval te voorkomen. Wellicht heb je in het verleden al eens geprobeerd om los te komen van je sigaretten, of heb je dit anderen zien proberen. Het merendeel van de mensen die start met het afkicken valt na een maand terug in oude patronen. Professionals in een kliniek beschikken over de kennis en ervaring om je dit te helpen voorkomen.

Weg uit je vertrouwde omgeving is een slimme keuze
Niet alleen biedt een afkickkliniek hulp van professionals. Ook ben je hier even weg uit je vertrouwde omgeving. Dit is belangrijk, omdat je buiten die vertrouwde omgeving over het algemeen minder prikkels en verleidingen ervaart. Het verkleint de kans dat je in een zware periode direct weer geneigd bent om terug te grijpen naar de cannabis of bijvoorbeeld alcohol. Zodra de cannabisverslaving professioneel behandeld is, keer je terug naar je oude thuis. Nu is het zaak om van deze verdovende middelen af te blijven. Hulp van een psycholoog in de periode na de behandeling van je verslaving kan hierbij helpen.

Maak het onderwerp bespreekbaar in je omgeving
Het is belangrijk om je te beseffen dat een verslaving niets is om je voor te schamen. Vaak wordt dat wel gedacht. Door het onderwerp bespreekbaar te maken in je omgeving is het makkelijker om los te komen van een cannabisverslaving. Zou je niet voor een opname in een afkickkliniek kiezen, dan is het prettig om vertrouwde mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen in een fase dat je terug dreigt te vallen in oude patronen. Door het onderwerp te bespreken weten zij op welke manier ze je kunnen ondersteunen bij de behandeling van je cannabis- of bijvoorbeeld alcoholverslaving.



Naar homepage