Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Klasse laat je nooit los'

Rapport na rapport toont aan hoe kansenongelijkheid doorwerkt. Arme mensen gaan gemiddeld zeven jaar eerder dood en belanden vaker in de schulden en de criminaliteit. "Klasse laat je nooit los", weet docent Milio van de Kamp (31) uit eigen ervaring (bron: eenvandaag).
'Klasse laat je nooit los'


"Kansenongelijkheid is een rugzak die je je hele leven met je meedraagt," zegt Milio van de Kamp. Hij groeide op in een Amsterdamse achterstandswijk. "Er was thuis vrij veel geweld en armoede. Mijn ouders zijn ook zelf in armoede opgegroeid. Mijn moeder werd heel jong ziek verklaard, ze had ernstige hartproblemen. Mijn vader heeft in de criminaliteit gezeten."

Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker herkent het relaas van Milio en het feit dat kansenongelijkheid een leven lang doorwerkt.

"Kansenongelijkheid begint vaak al heel vroeg in een levensloop, als je ouders schulden hebben of je in een slechte woning woont", beaamt ze. "Of je hoog of laag bent opgeleid, maakt een verschil uit van 7 jaar in het aantal jaren dat je leeft en liefst 15 jaar in jaren van goede gezondheid."

Ruim 1,1 miljoen mensen leven in ons land onder de armoedegrens. Onacceptabel, vindt Bussemaker. "7 procent van de kinderen leeft in armoede. Dat betekent dat je zonder ontbijt naar school gaat en veel minder geprepareerd bent om goed te kunnen leren."

BNNVara meldt dat ruim 1300 scholen zich hebben aangemeld voor het programma dat gratis schoolmaaltijden aanbiedt aan kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Dat meldt het Rode Kruis vrijdag. Een aantal van de scholen is inmiddels ook al begonnen met het uitdelen van maaltijden of verstrekken van boodschappenkaarten.

De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week.

Bron: Eenvandaag en BNNVara

Meer lezen over armoede? Bekijk dan de artikelen hieronder:



Naar homepage