Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Kijktip: 100 dagen in de vergeten wijk

Hoe groot is het sociale vangnet van Nederland? In de vijfdelige serie '100 dagen in de vergeten wijk' onderzoeken Tim den Besten en Nicolaas Veul hoe bewoners zich redden in de wijk Laak in Den Haag. Laak is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in Laak, ook wel 'de vergeten wijk' genoemd, gaan Tim en Nicolaas er 100 dagen wonen en werken. Als stagiairs sociaal werk worden ze geconfronteerd met de vele problemen in de wijk, en met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.
Kijktip: 100 dagen in de vergeten wijk


Het wordt wel een achterstandswijk of probleemwijk genoemd, maar de bewonerscommissies hebben het liever over een ‘vergeten wijk’. Hoewel Laak op steenworp afstand ligt van zowel het stadsbestuur als het Binnenhof hebben bewoners niet het gevoel dat er echt naar hun problemen geluisterd wordt.

Terwijl Tim als opbouwwerker in een buurtcentrum onder meer voedselpakketten uitdeelt, gaat Nicolaas op huisbezoek als maatschappelijk werker. Ze raken steeds meer vertrouwd met de mensen die ze als sociaal werker begeleiden en tegelijkertijd daagt hun verblijf in Laak hen uit om hun eigen maatschappelijke betrokkenheid onder de loep te nemen.

Waar functioneert ons sociale vangnet goed, waar ontstaan de gaten en waar dreigen mensen er echt doorheen te glippen? Hoe vinden ze dat we in Nederland met de genoemde problemen omgaan en hoe zou het eventueel anders kunnen en moeten? En hoe sociaal zijn Tim en Nicolaas eigenlijk zelf? Wat betekenen zij voor anderen die het in veel opzichten minder goed hebben? 

Bron: VPRO

Meer weten over armoede? Lees dan hier verder:
Armoede effectief bestrijden
Armoede in Nederland
Ervaringsdeskundigheid in armoede en ggz
Een integrale aanpak van armoede in gezinnen: acht succesfactoren
Dichter bij armoede
Armoede en sociale uitsluiting jaarboek 2021


 

 Naar homepage