Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Judo in de Zorg en Lima winnaars Nationale Jeugdzorg Prijzen

Judo in de Zorg en methodiek Lima winnen dit jaar de Nationale Jeugdzorg Prijzen. Dat is bekend geworden op het congres jeugdzorg Zo! in Amersfoort, op 15 november.

Vakprijs: Judo in de Zorg
De vakprijs gaat naar Judo in de Zorg. Hierbij wordt judo ingezet als middel om probleemgedrag van jongeren aan te pakken en maatschappelijke uitval te voorkomen en/of re-integratie te bevorderen. Om dit op een professionele wijze aan te pakken is een opleiding tot judoleraar in de zorg opgezet. Het project is bestemd voor jongeren die vanwege gedragsproblematiek een indicatie hebben voor jeugdhulp en eventueel verblijf. De Judo Bond Nederland voert dit project uit in samenwerking met zorginstellingen, bureau jeugdzorg en MOgroep.

Cliëntenprijs: Lima, tienermoeders
Methodiek Lima krijgt de cliëntenprijs. Dit is een behandel- en woonvorm voor tienermoeders en zwangere tieners met gedragsproblemen en een intensieve zorgvraag. Zij krijgen hier tijd en ruimte om zich te ontwikkelen naar volwassenheid. De meiden leren voldoende opvoedkundig, praktisch, sociaal en maatschappelijk redzaam te zijn om - zo nodig met ondersteuning - hun kind groot te brengen en zich in de maatschappij te handhaven. Beroepskrachten krijgen onder andere coaching en hebben wekelijks contact met een gedragswetenschapper. Dit is een initiatief van Kompaan en De Bocht, een instelling voor hulpverlening aan jeugd, vrouwen en gezinnen.

Nationale Jeugdzorg Prijzen
De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds en bestemd voor goed lopende projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of voor een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te verbeteren. Het betreft een vakprijs en een cliëntenprijs. Bij de beoordeling van de inzendingen ging dit jaar extra aandacht uit naar de manier waarop aan professionalisering gewerkt wordt. De winnaars krijgen een bedrag van 20.000 euro om in hun project of plan te investeren. De organisatie van de Nationale Jeugdzorg Prijzen is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut. Meer informatie op www.jeugdzorg.nl/prijzen.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (NJi)



Naar homepage



Relevante categorieën: