Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jonge geweldpleger vaak zelf als kind mishandeld

Kindermishandeling speelt een belangrijke rol bij latere geweldpleging. Volgens onderzoek door promovenda Esmah Lahlah, verbonden aan Tilburg University, is geweldscriminaliteit een complex probleem waaraan diverse factoren ten grondslag liggen.
Jonge geweldpleger vaak zelf als kind mishandeld

In haar proefschrift maakt Lahlah aannemelijk dat kindermishandeling hierbij een belangrijke rol speelt. 

 

Complex probleem

Etniciteit verklaart niet afdoende waarom Marokkaans-Nederlandse jongens meer geweldsdelicten plegen dan Nederlandse jongens blijkt uit haar onderzoek. Diverse factoren die elkaar ook kunnen versterken, bepalen of jongeren overgaan tot gewelddadige criminaliteit. Een belangrijke factor hierbij is kindermishandeling. Ook bij Nederlandse jongens vond Lahlah een duidelijk verband tussen kindermishandeling en geweldpleging. Bij Marokkaans-Nederlandse jongens is dat verband sterker en komt ook nog eens meer kindermishandeling voor. Van de Nederlandse jongens kreeg één op de vijf ooit te maken met fysieke mishandeling; bij de Marokkaans-Nederlandse jongens was dat twee op de drie. Haast de helft van de Marokkaans-Nederlandse jongens was ooit getuige van fysiek geweld tussen de ouders; bij de Nederlandse jongens was dat minder dan één op de vijf. Ook zijn Marokkaans-Nederlandse jongens vaker slachtoffer van seksueel geweld. Andere factoren zijn de sociaal-economische status en de emotionele band tussen de jongeren en hun ouders.


De laatste jaren wordt er meer geweldscriminaliteit buitenshuis geregistreerd onder allochtone jongens, dat geldt in het bijzonder voor Marokkaans-Nederlandse jongens. Er is een verband tussen een problematische gezinsachtergrond en jeugdcriminaliteit. Hoe en of dat verband bestaat voor Marokkaans-Nederlandse jongens, was nog niet onderzocht.

 

Promovenda Esmah Lahlah legde zowel binnenshuis als buitenshuis geweld van deze groep daarom onder de loep. Ook ging ze na hoe de relatie tussen kinderen en ouders een rol speelt en of er een verschil bestaat tussen Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongens.

 

Meer preventie en interventie kindermishandeling
Volgens Lahlah moet er meer aandacht komen voor de preventie en (vroege) interventie van kindermishandeling, zowel bij Nederlandse als bij Marokkaans-Nederlandse jongens. Dit geldt in het bijzonder voor de Marokkaans-Nederlandse groep. Zij krijgen vaker met geweld te maken en omdat juist hun kwetsbare positie vaak over het hoofd gezien dreigt te worden. Door het aanbieden van diagnostiek- en behandelingsmethoden voor traumaverwerking, kan de opvoedingssituatie worden ingeschat en is kindermishandeling te voorkomen of te stoppen.

 

Esmah Lahlah bevroeg bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten voor haar onderzoek. Ze verdedigt vrijdag 20 september haar proefschrift aan Tilburg University.



Naar homepage



Relevante categorieën: