Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Jeugdzorgbegeleiders missen kennis begeleiden homojongeren

Jeugdzorgmedewerkers vinden het lastig om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en missen kennis voor het begeleiden van jongeren die er mee te maken hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Movisie naar homo- en biseksualiteit in de jeugdzorg.
Jeugdzorgbegeleiders missen kennis begeleiden homojongeren

Uit het rapport ‘Het gaat niet over seks’ blijkt dat een deel van de groepswerkers zoekt naar manieren om het thema op een luchtige maar duidelijke manier op de agenda te zetten. Onderzoeker Anna van Driel: ‘De motivatie is er, maar het ontbreekt nog aan kennis en handvatten om dit vorm te geven.’ Dat blijkt onder meer uit tientallen interviews die de onderzoekers hielden met jeugdzorgbegeleiders.

 

Normaal doen

Daarbij viel op dat jeugdzorgmedewerkers bij een homovriendelijk klimaat vooral denken aan seksuele voorlichting of beleid rondom seksualiteit. Onderzoeker Sophie van Denzel: ‘Respectvol met elkaar omgaan heeft eigenlijk weinig met seks te maken. Het gaat over ruimte voor verschillen en jezelf niet anders voor te hoeven doen dan je bent.’

 

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jeugdzorgmedewerkers homo- en biseksualiteit bij uitstek iets vinden waar je ‘normaal’ over moet doen. Met als keerzijde dat hierdoor het onderwerp soms onbesproken blijft. Want: wat normaal is, hoe je toch niet bespreekbaar te maken?

 

Geen hakschoenen

Het rapport haalt enkele voorbeelden aan waaruit blijkt dat de kennis van begeleiders niet toereikend is. Zo vertelde één van de groepswerkers dat een jongen op de groep geen hakschoenen mocht dragen omdat dit werd gezien als provocerend gedrag. Een andere groepswerker vertelde dat gesproken werd over het aanpassen van de logeerregels. Homo’s zouden met veel jongens naar bed gaan, dus moest hij drie maanden wachten totdat hij zijn vriend mocht uitnodigen.

 

Het onderzoek laat zien dat jongeren in de residentiële jeugdzorg vervelende opmerkingen maken over homo’s, lesbische vrouwen of biseksuelen. Jeugdzorgmedewerkers grijpen dan meestal in, want van homofobie zijn ze niet gediend.

 

Het rapport wordt op 26 juni tijdens het Midzomergrachtfestival in Utrecht gepresenteerd. Verschillende experts en het publiek gaan in debat over de uitkomsten van het rapport. Vanaf 27 juni is het rapport gratis te downloaden via iedereenisanders.nlNaar homepageRelevante categorieën: