Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugdzorg Nederland en vakbonden bereiken onderhandelaarsakkoord

De werkgevers en werknemers in de jeugdzorg hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe cao. Na meer dan een jaar intensief onderhandelen, een ultimatum en diverse stakingen en manifestaties hebben de delegaties van Jeugdzorg Nederland en de vakbonden, FNV, CNV en FBZ, op 11 april een onderhandelaarsakkoord voor drie jaar gesloten.
Jeugdzorg Nederland en vakbonden bereiken onderhandelaarsakkoord


In het akkoord zijn de partijen het eens geworden over een stapsgewijze loonstijging, oplopend tot 8 procent, en een eenmalige uitkering overeengekomen. Daarnaast is er opnieuw aandacht over verhoging werkplezier en vermindering werkdruk. Paul van der Linden, voorzitter van de werkgeversdelegatie en bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, is blij met het akkoord: “De afspraken die we nu hebben gemaakt doen recht aan de grote inzet van medewerkers in de jeugdzorg.”

Uitgangspunten bij de onderhandelingen waren een gezonde werk-privébalans, modernisering en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden, beheersing van werkdruk en behoud van werknemers. In de laatste maanden gingen de onderhandelingen vooral over de ruimte voor loonstijging en vermindering van de werkdruk. De impasse werd doorbroken toen de werkgevers besloten niet langer te wachten op garanties voor tariefverhoging van de gemeenten. Van der Linden: “Daarmee nemen we een risico omdat we de loonstijging nu nog niet betaald krijgen van de gemeenten. We gaan er echter vanuit dat gemeenten alsnog over de brug komen en hun tarieven bijstellen. Ook de gemeenten willen goede jeugdzorg en daarvoor zijn onze professionals keihard nodig. Laten we ze dan ook waarderen naar hun inzet.”

Lees het hele bericht via Jeugdzorg Nederland.Naar homepage