Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Jeugdzorg moet af van het systeem met alwetende professional’

De jeugdzorg moet af van het systeem van de alwetende professional. Dat vindt Jo Hermanns, adviseur jeugd en beleid. Hij zegt dat in een interview met Sozio-SPH dat in het aprilnummer verschijnt.
‘Jeugdzorg moet af van het systeem met alwetende professional’

 

Hermanns is belangrijk pleitbezorger van Wraparound Care, een model in de jeugdzorg waarin de eigen kracht van het gezin centraal staat.
 
De jeugdzorg wordt volgens Jo Hermanns teveel gestuurd door professionals die weten wat goed is voor cliënten. De denkwijze is dat professionals analyseren wat er misgaat in het leven van hun cliënten, een plan maken om dat aan te pakken en te veranderen. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn vindt Hermanns, maar zo’n benaderingswijze kent volgens hem twee problemen. ‘Het leidt allereerst niet tot oplossingen waar mensen iets aan hebben. De inzichten van professionals voegen niets toe aan wat mensen al weten. Dat je bijvoorbeeld goed moet communiceren, dat je kinderen niet alleen moet straffen, dat je aandacht moet aandacht aan je kinderen.’ Een tweede probleem ontstaat volgens Hermanns doordat er meerdere professionals bij de hulpverlening betrokken zijn. ‘Door de verschillende professionele perspectieven, ontstaat er een gebrek aan coherentie bij de oplossing van de problemen van gezinnen.’
 
Niet adequaat opgelost
Niet zo verwonderlijk, zo betoogt Hermanns, dat in zo’n jeugdzorgsysteem dat we in Nederland kennen, waarin de regie ligt bij de professional, opvoedingsproblemen niet adequaat worden opgelost. Dat er onevenredig veel kinderen opgroeien in residentiële instellingen terwijl we al jaren pleiten voor minder uithuisplaatsingen, en dat Nederland na koploper is wat betreft het aantal jeugdigen dat in een justitiële jeugdinrichting verblijft. Hermanns pleit voor een andere organisatie van de jeugdzorg, waarin de regie van de hulpverlening bij het gezin ligt en niet bij de professional. Bij Wraparound Care, een vraaggestuurd model, is dat het uitgangspunt.
 
Wraparound Care-model
Het Wraparound Care-model is geen gestandaardiseerde methodiek of interventie, maar een model waarin een aantal uitgangspunten worden vertaald in een werkwijze die vervolgens flexibel en op maat kan worden ingevuld. De eigen kracht van het gezin staat centraal. Buiten het gezin om wordt geen actie ondernomen. Men gaat uit van een vraaggestuurde en thuisnabije hulpverlening. Er wordt gewerkt met een plan dat niet voor, maar samen met het gezin en het persoonlijk netwerk is opgesteld en waarbinnen gewerkt wordt aan het behalen van concrete doelen. Alle betrokken instellingen en professionals werken vanuit één geïntegreerde aanpak, zodat de langgerekte ketenbenadering wordt omgevormd tot een cirkel rond kinderen, jongeren en opvoeders.
 
 Het aprilnummer van Sozio-SPH verschijnt op 12 april. 
 
Op 23 mei is er een conferentie over Wraparound Care.  


Naar homepage


Olaf Stomp,

Relevante categorieën: