Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugdtrauma verhoogt risico op schizofrenie

Wie tijdens zijn jeugd een trauma meemaakt, heeft op latere leeftijd een verhoogd risico op een psychose en schizofrenie.

Dit blijkt uit een grote internationale studie van onderzoekers uit Nederland, Groot Brittannië en Nieuw-Zeeland. Ook concludeerden ze dat schizofrenie wordt veroorzaakt door een combinatie van omgeving en erfelijke factoren. Schizofrenie is dus geen genetische ziekte. 

Verband

De onderzoekers hebben de gegevens van al het onderzoek naar de invloed die mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, dood van een ouder en pesten hebben op schizofrenie opnieuw bekeken. Gebleken is dat er een verband bestaat en dat jeugdtrauma het risico op schizofrenie verdriedubbelt. 

Sociale aandoening

Volgens de onderzoekers ontstaat schizofrenie door een samenspel tussen erfelijkheid en omgevingsfactoren. Naast een trauma en traumatische ervaringen verhogen risicofactoren als het behoren tot een etnische minderheid, opgroeien in een stad en cannabisgebruik ook de kans op een psychose en schizofrenie. Dit benadrukt volgens de onderzoekers nog eens dat schizofrenie kan worden beschouwd als een sociale aandoening die wordt veroorzaakt door onze omgeving en genetische factoren

 

Bron: Maastricht University



Naar homepage



Relevante categorieën: