Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugddetentierecht op Curaçao sterk verouderd

De wetgeving op Curaçao voor jonge gedetineerden is sterk verouderd en in strijd met internationaal recht.

Dat schrijft Annemarie Marchena-Slot in haar proefschrift Detentie van jeugdigen in Curaçao. Ze bekijkt in haar proefschrift de straffen in het oude en het nieuwe jeugdsanctiestelsel van Curaçao. Ze onderzocht welke plaats vrijheidsbeneming inneemt binnen beide sanctiestelsels en in hoeverre de wetgeving voldoet aan de internationale normen.

Marchena-Slot concludeert dat de uitvoeringsregelgeving rond de vrijheidsbeneming van jeugdigen nog gebaseerd is op het oude Antilliaanse (jeugd)sanctieherstel van 1925 en dus sterk verouderd is. Op een aantal belangrijke punten is dit stelsel volgens de promovenda in strijd met geldend nationaal recht.

Nieuw wetboek
Het sanctiepakket voor de jeugd in het nieuwe Wetboek van Strafrecht van Curacao (2011) heeft veel meer mogelijkheden dan het oude Antilliaanse jeugdrecht. Hierdoor kan de vrijheidsbeneming van jongeren als laatste middel meer tot zijn recht komen. Ook is er in de huidige wetgeving een betere garantie dat een detentie van zo kort mogelijke duur is.

Jeugdsanctie
Of de nieuwe sanctiemogelijkheden voor de jeugd echt een verbetering zijn is afhankelijk van de toepassing in de praktijk. Marchena-Slot beveelt aan in de jeugdvoorzieningen te investeren, de uitvoeringswetgeving voor detentie te herzien en over te stappen op één vrijheidsbenemende jeugdsanctie. Ze raadt aan de jeugd (tot 18 jaar) een jeugdsanctie te geven en de mogelijkheden voor adolescentenstrafrecht te onderzoeken.

Marchena-Slot promoveert op 8 juni aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en 21 juni aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen.

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam



Naar homepage



Relevante categorieën: