Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Invoering afspraken netwerkpleegzorg achter op schema

De afspraken die zijn gemaakt om sneller zicht te krijgen op de veiligheid van een kind in een netwerkpleeggezin, worden minder snel ingevoerd dan gepland. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg.

Implementatie

De vijftien bureaus jeugdzorg, vijfentwintig organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp met pleegzorg en drie landelijk werkende instellingen hebben deze afspraken gemaakt om de betreffende procedure te verkorten.
In oktober 2010 heeft de inspectie de instellingen aanbevolen om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken uiterlijk vóór 1 januari 2011 in de praktijk werken. Uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg blijkt dat in 2011 ruim 70% van de betrokken instellingen de gemaakte afspraken nog niet had ingevoerd. In oktober 2011 heeft de inspectie de (handhavende) provincies/stadsregio’s verzocht om te overleggen met de betrokken instellingen en de inspectie te informeren over het moment waarop de afspraken wel volledig worden ingevoerd. Uit de reacties blijkt dat dit in de meeste gevallen in het voorjaar van 2012 zal zijn.

Zo snel mogelijk zicht
Bij netwerkpleegzorg is het mogelijk dat een kind al in een netwerkgezin verblijft op het moment dat een bureau jeugdzorg of een landelijk werkende instelling hier melding van krijgt. Op dat moment is het van groot belang dat de betrokken instellingen zo snel mogelijk zicht krijgen op de veiligheid van het kind in een gezin. Deze procedure moet door de afspraken verkort worden. De afspraken zijn vastgelegd in het schematisch protocol netwerkpleegzorg. 

Controle

De inspectie wil half 2012 een vervolgtoezicht uitvoeren naar de werking van de afspraken van het protocol netwerkpleegzorg. Het gaat om een onderzoek naar de praktijk waarbij de inspectie zal toetsen of de betrokken instellingen de procedures hebben verkort en zo de risico’s op een onveilig verblijf van een kind in een netwerkpleeggezin verminderen.



Naar homepage



Relevante categorieën: