Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Investeer meer in deskundigheid over kindermishandeling’

Investeer meer in de opleiding en deskundigheidsbevordering van professionals die met mishandelde kinderen en jeugdigen te maken (kunnen) krijgen.

Dat vindt de VKM, de Stichting Voorkoming Kindermishandeling.

De VKM, dat veertig jaar bestaat, stelt in een persbericht dat het aantal meldingen elk jaar stijgt maar dat hulpverleners onvoldoende expertise hebben om de slachtoffers te behandelen. De VKM gaat daarom in dit jubileumjaar fondsen werven voor een Landelijk Opleidingscentrum Aanpak Kindermishandeling (LOAK). Er is volgens de stichting ruim € 1,1 miljoen nodig.

Onderzoek
De VKM meldt dat uit onderzoek uit 2007 bleek dat tussen de 107.000 en 140.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar in Nederland worden blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. ‘Deskundigen zijn het erover eens dat het een groot maatschappelijk probleem betreft. De slachtoffers kunnen hun leven lang blijven kampen met de gevolgen als zij niet tijdig behandeld worden. Snelle, deskundige behandeling is belangrijk voor mishandelde kinderen en jongeren zelf’, aldus de VKM in het persbericht.

Besparing
Volgens de stichting kan daarnaast tijdige behandeling jaarlijks ca. € 950 miljoen besparing opleveren als gevolg van de afname van zorgconsumptie in de rest van het leven van de kinderen die zijn blootgesteld aan mishandeling.

Te weinig scholingsaanbod
Het verbaast de stichting dat er in Nederland geen professionele opleiding voor behandelaren van mishandelde kinderen en jongeren (en hun netwerk) is. ‘Bovendien is er te weinig scholingsaanbod voor professionals in basis- en voortgezet onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg, in jeugdinternaten, instellingen voor jongeren met een beperking en in jeugdgevangenissen. De bestaande trainingen zijn vooral gericht op (vroeg)signalering en preventie. Deze zijn belangrijk maar helpen de mishandelde kinderen van nu nog niet hun traumatische ervaringen te verwerken. Het gebrek aan gespecialiseerde opleidingen werd eerder vastgesteld door de Stuurgroep Opstelten (genoemd naar haar voorzitter), die minister Rouvoet terzake adviseerde’, zo valt te lezen in het VKM-persbericht.

Realiseren
Drs. Janet van Bavel, manager van de Jeugdriagg/Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem (KJTC) en drs. Anke van Dijke, directeur van Fier Fryslân, expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, willen het VKM-initiatief voor het LOAK gaan realiseren. Ervaren hulpverleners van zowel het KJTC als van Fier Fryslân geven al jaren trainingen en cursussen, deels in hun vrije tijd. Het centrum gaat kennis over de diagnostiek en behandeling systematisch vergaren én verspreiden door het aanbieden van een ‘basisopleiding’ van een jaar en aanvullende cursussen. Het LOAK zal in overleg met al bestaande initiatieven worden opgebouwd om doublures in het aanbod te voorkomen. Het centrum moet binnen drie jaar financieel zelfvoorzienend zijn. Meer informatie over het LOAK is te vinden op deze site.



Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: