Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Interventieprogramma voor 'moeilijke patiënten'

Moeilijke patiënten, alle hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg kennen ze. Maar wie zijn nu eigenlijk ‘moeilijke' patiënten? En, belangrijker: zijn ze te helpen? Zeker, meent, sociaal psychiatrisch verpleegkundige en onderzoeker Bauke Koekkoek.

Hij ontwikkelde een interventieprogramma waarmee de zorg effectiever wordt voor patiënten én hulpverleners. Koekkoek promoveert vrijdag 14 januari aan de Radboud Universiteit op het onderzoek Ambivalent connections.

Stripfiguur Sigmund
Psychiater Sigmund, stripfiguur uit de Volkskrant, wordt dagelijks doodmoe van ze en ziektekostenverzekeraars moeten diep voor ze in de buidel tasten. Maar wie zijn ze nu eigenlijk, die 'moeilijke' patiënten? Dat heeft niets te maken met leeftijd, geslacht of diagnose. Maar als de patiënt moeilijk te diagnosticeren is, veel complexe problemen heeft, en ook nog eens op een afwijkende manier om hulp vraagt, dan wordt het wél moeilijk. Als vervolgens ook nog eens de indruk ontstaat dat de patiënt controle heeft over het ‘moeilijke' gedrag, dan gaat de hulpverlener dwars liggen. De zorg wordt slechter, de patiënt lastiger en de problemen worden groter.

Vicieuze cirkel doorbroken

Het door Koekkoek ontwikkelde een interventieprogramma doorbreekt deze vicieuze cirkel. Na implementatie en toetsing in de praktijk blijkt dit programma patiënten én hulpverleners te helpen om de zorg effectiever te maken. ZonMw heeft middelen beschikbaar gesteld om het programma ook breder in te voeren.

Bauke Koekkoek werkt als senior wetenschappelijk onderzoeker bij Proces, het onderzoeks- en opleidingscentrum van De Gelderse Roos/Pro Persona. Zijn promotie is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

Bron: Radboud Universiteit



Naar homepage



Relevante categorieën:

ggz |