Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Internet voor verstandelijk gehandicapten

Met steun van de NTR is op 14 maart een eigen internet voor mensen met een verstandelijke handicap geopend. Een Europese primeur van de gehandicaptenorganisatie Siza.

Zelfstandig 'surfen'
Social media, beeldbellen met familie en vrienden, educatieve filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, muziek, spelletjes, nieuws, marktplaats, wensboeket, informatie over woon- of werkplek en nog veel meer. Deze veelzijdige interactieve website binnen een beschermde webomgeving is zodanig aangepast dat mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig kunnen 'surfen'.

Door de samenwerking met de NTR, de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur, zijn er op het cliënteninternet veel filmpjes te vinden met informatie en uitleg over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het gaat om eerder op televisie uitgezonden filmpjes uit het programma Knoop in je Zakdoek.

Ook het systeem zelf is heel toegankelijk door het gebruik van onder meer voice-overs en een pictotouchscreen. Door de combinatie van al deze onderdelen en de samenwerking tussen NTR, Focus Cura en Siza is er een uniek communicatiemiddel op basis van PAL4 tot stand gekomen.

'Ik kan met mijn broer beeldbellen en heb mijn eigen chitchat profiel', vertelt Donny, cliënt bij Siza in Velp. 'En ik heb een filmpje gekeken over wat gezond eten is en een vriendin een wensbloemetje gestuurd. Dat kan ik nu allemaal zelf, zonder hulp van mijn begeleider'.

Cliënten van Siza gaan zelf de servicedesk bemannen en de content wordt samen met cliënten verder ontwikkeld en uitgebreid. Siza start op negen locaties met het cliënteninternet, maar wil dit aantal snel uitbreiden.

(Bron: NTR)



Naar homepage



Relevante categorieën: