Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inspectie: ‘Onaanvaardbare risico’s in particuliere jeugdzorg’

Steeds meer jongeren komen terecht in instellingen van de particuliere jeugdzorg. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt de Inspectie jeugdzorg want er is niemand die de kwaliteit van die instellingen controleert.
‘De laatste jaren is er sprake van een toename in het particuliere zorgaanbod voor jongeren. Aangezien dit zorgaanbod niet onder de werking van de Wet op de jeugdzorg valt, is er geen enkele waarborg voor de kwaliteit van de zorg noch voor toezicht hierop vanuit de inspectie.’  
 
Dit schrijft de Inspectie jeugdzorg in een rapport dat is aangeboden aan de minister voor Jeugd en gezin.
 
Toename particulier zorgaanbod voor jongeren
De inspectie constateert dat er de laatste jaren sprake is van een toename van het particuliere zorgaanbod voor jongeren. Voor zover bekend telt Nederland minstens honderd organisaties met een particulier zorgaanbod voor jongeren in een huiselijke setting. Daarnaast zijn er ook nog boerderijen met een particulier zorgaanbod voor deze groep.
Van dit aanbod wordt gebruik gemaakt door bureaus jeugdzorg, bij wijze van overbrugging van wachtlijsten, door reguliere jeugdzorgaanbieders die jongeren ‘doorplaatsen’ naar een particuliere instelling, bij wijze van ‘onderaannemerschap’, en op grond van de beschikbaarheid van een persoonsgebonden budget (pgb).
 
Onvoldoende zicht op kwaliteit en veiligheid particulier zorgaanbod
Het particuliere jeugdzorgaanbod valt niet onder de werking van de Wet op de jeugdzorg en evenmin onder het toezicht van de Inspectie jeugdzorg. Dit houdt in dat er geen waarborgen zijn voor zorg van voldoende verantwoord, veilig en deskundig niveau. De inspectie meent dan ook, dat er bij het particuliere aanbod sprake is van onaanvaardbare risico’s voor jongeren die zorg nodig hebben.
 
Tekort aan voldoende (passende) zorg in jeugdzorg en gezondheidszorg
Het plaatsen van jongeren bij particuliere zorgaanbieders lijkt volgens de inspectie in belangrijke mate een gevolg van het ontbreken van voldoende capaciteit in de reguliere jeugdzorg en/of het gebrek aan passende (crisis)zorg in de jeugdzorg en de gezondheidszorg.
 
Registratieplicht en wettelijke kwaliteitseisen
De Inspectie jeugdzorg bepleit een systeem van wettelijke kwaliteitseisen en onafhankelijk toezicht voor alle zorg die in georganiseerd verband aan jongeren wordt geboden. Daarop vooruitlopend zou nu reeds kunnen worden overgegaan op een registratieplicht, in combinatie met een systeem van toelating en verwijdering van organisaties met een particulier zorgaanbod.
 
Klik hier om het hele rapport van de inspectie te lezen.
 
Bron: Inspectie jeugdzorg


Naar homepage