Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inspectie: ‘onaanvaardbare risico’s in particuliere jeugdzorg’

Er komen steeds voorzieningen voor jongeren in de particuliere jeugdzorg. Het probleem is dat deze vorm van jeugdzorg niet goed kan worden gecontroleerd. Dat schrijft de Inspectie jeugdzorg in een rapport.

 

 

Toename particulier zorgaanbod voor jongeren
In Nederland zijn minstens honderd organisaties met een particulier zorgaanbod voor jongeren in een huiselijke setting. Daarnaast zijn er ook nog boerderijen met een particulier zorgaanbod voor deze groep.

Overbrugging
Van dit aanbod wordt gebruik gemaakt door bureaus jeugdzorg, bij wijze van overbrugging van wachtlijsten, door reguliere jeugdzorgaanbieders die jongeren ‘doorplaatsen’ naar een particuliere instelling, bij wijze van ‘onderaannemerschap’, en op grond van de beschikbaarheid van een persoonsgebonden budget (pgb).

Onvoldoende zicht op kwaliteit en veiligheid particulier zorgaanbod
Het particuliere jeugdzorgaanbod valt niet onder de werking van de Wet op de jeugdzorg en evenmin onder het toezicht van de Inspectie jeugdzorg. Dit houdt in dat er geen waarborgen zijn voor zorg van voldoende verantwoord, veilig en deskundig niveau. De inspectie meent dan ook, dat er bij het particuliere aanbod sprake is van onaanvaardbare risico’s voor jongeren die zorg nodig hebben.
 
Tekort aan voldoende (passende) zorg in jeugdzorg en gezondheidszorg
Het plaatsen van jongeren bij particuliere zorgaanbieders lijkt volgens de inspectie in belangrijke mate een gevolg van het ontbreken van voldoende capaciteit in de reguliere jeugdzorg en/of het gebrek aan passende (crisis)zorg in de jeugdzorg en de gezondheidszorg.

Registratieplicht en wettelijke kwaliteitseisen
De Inspectie jeugdzorg bepleit een systeem van wettelijke kwaliteitseisen en onafhankelijk toezicht voor alle zorg die in georganiseerd verband aan jongeren wordt geboden. Daarop vooruitlopend zou nu reeds kunnen worden overgegaan op een registratieplicht, in combinatie met een systeem van toelating en verwijdering van organisaties met een particulier zorgaanbod.
 
Klik hier om het gehele rapport van de inspectie te lezen.

 



Naar homepage



Relevante categorieën: