Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inspectie Jeugdzorg plaatst William Schrikker Groep onder verscherpt toezicht

De Inspectie Jeugdzorg heeft de William Schrikker Groep (WSG) onder verscherpt toezicht geplaatst. Het verscherpt toezicht betreft de werksoorten jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg van de WSG.
Inspectie Jeugdzorg plaatst William Schrikker Groep onder verscherpt toezicht

 

Aanleiding onderzoek
Naar aanleiding van meldingen van kindermishandeling (waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag) vraagt de inspectie de WSG in oktober 2011 om een verbeterplan waar het gaat om de preventie en het signaleren van seksueel misbruik en het ondernemen van acties daarop. In de periode november 2011 - mei 2012 is er regelmatig contact tussen de inspectie en de WSG over het verbetertraject. De inspectie vindt de kwaliteit van de plannen onvoldoende. In juni 2012 laat de WSG de inspectie weten dat zij op verschillende gebieden verbetertrajecten heeft lopen, die zij zal samenvoegen in één groot verbetertraject. Daarna doet de inspectie zelf onderzoek bij de drie werksoorten van de WSG. Dit is uitgevoerd in het najaar van 2012.
 
Eindoordeel
De  inspectie vindt dat de WSG mogelijke risico’s onvoldoende systematisch inschat en onvoldoende systematisch handelt bij geconstateerde risico’s bij kinderen die onder haar begeleiding staan en kinderen die in pleeggezinnen verblijven. Een dergelijke situatie is voor de inspectie aanleiding om de WSG onder verscherpt toezicht te stellen.
 
Maatregelen
De inspectie heeft afgewogen welke maatregelen nodig zijn om deze situatie op korte termijn te verbeteren. Het belang van de kinderen staat daarbij centraal. De inspectie vindt het niet in het belang van de kinderen om hen zonder meer van de plek weg te halen waar ze nu verblijven of om andere hulpverleners aan te wijzen. De inspectie heeft dat niet gedaan omdat er ‘geen sprake is van onaanvaardbare risico’s’.  De inspectie vindt dat het ‘echter wel in het belang van de kinderen dat de WSG nu met spoed concrete maatregelen doorvoert om het risicomanagement op korte termijn zodanig te verbeteren dat de veiligheid van de kinderen beter gewaarborgd is.’
 
Verscherpt toezicht
Het verscherpt toezicht is opgelegd voor de duur van een jaar. Gedurende dit jaar zal de inspectie met regelmaat onverwacht en steekproefsgewijs de voortgang in de verschillende regio’s op de voet volgen. Op grond van de inmiddels door de WSG aangekondigde maatregelen verwacht de inspectie dat er binnen drie maanden belangrijke verbeteringen zijn.
 
Bron: Inspectie Jeugdzorg


Naar homepage