Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inspectie: ‘jeugdhulporganisaties onvoldoende alert in zaak gedode kinderen’

Bureau Jeugdzorg Rotterdam en Stek zijn onvoldoende alert gereageerd op de veiligheid van de kinderen die begin dit jaar om het leven zijn gebracht. De kinderen kwamen uit een gezin dat hulp kreeg van beide organisaties.
Inspectie: ‘jeugdhulporganisaties onvoldoende alert in zaak gedode kinderen’

 

De Inspectie Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar het handelen van Stek Jeugdhulp en Bureau Jeugdzorg (BJZ) Rotterdam naar aanleiding van het overlijden van twee kinderen in januari van dit jaar.
 
Overleden
De twee kinderen (10 en 7 jaar oud) overleden tijdens een verblijf met hun moeder op een vakantiepark. De moeder is verdacht van van betrokkenheid bij het overlijden van de kinderen. Sinds mei 2010 was Bureau Jeugdzorg (BJZ) Rotterdam betrokken bij het gezin. De jeugdhulpverleningsorganisatie Stek heeft intensieve gezinsbehandeling aan het gezin geboden van juli 2010 tot december 2011.
 
Oordeel
De Inspectie Jeugdzorg is van oordeel dat de uitvoering van de hulpverlening aan het gezin door Stek en BJZ Rotterdam goed was en dat de samenwerking tussen de instellingen voldoende was.
Gedurende de hulpverlening zijn Stek en BJZ Rotterdam onvoldoende alert geweest op de veiligheid van de kinderen. Daarnaast heeft Stek de gezinsbegeleider onvoldoende ondersteund in haar werk.
 
Aanbevelingen
De inspectie heeft Stek en BJZ Rotterdam aanbevelingen gedaan ter verbetering van onder andere de kwaliteit en de coördinatie van de zorg, de ondersteuning van gezinsbegeleiders en het alert blijven op de veiligheid van kinderen door het maken van risicotaxaties bij aanvang van de begeleiding en bij veranderingen in de leefsituatie van het gezin.
De inspectie verwacht van de instellingen dat zij verbeterplannen opstellen met concrete maatregelen. De inspectie zal deze plannen beoordelen en vervolgens de invoering van de maatregelen in de praktijk volgen.
 
Klik  hier voor het rapport van de Inspectie Jeugdzorg over deze zaak.
 
Bron: Inspectie Jeugdzorg


Naar homepage