Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Inge Bongers benoemd als hoogleraar management in de geestelijke gezondheidszorg

Dr. Inge Bongers neemt als nieuwe hoogleraar plaats op de leerstoel Evidence Based Management in de (geestelijke) gezondheidszorg aan de Universiteit van Tilburg.
 
 
Zij bekleedt deze functie sinds 1 januari  bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de UvT. De leerstoel is bij Tranzo gevestigd door het IVA Beleidsonderzoek en Advies en de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven de Kempen (GGzE).
 
Taken
Inge Bongers zal zich richten op het ontwikkelen en toepassen van methoden en instrumenten voor beleid, organisatie en managementprocessen in de zorg en de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Ook zal zij bijdragen aan het universitaire onderwijs op voorgenoemde gebieden. Het IVA Beleidsonderzoek en Advies en de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven de Kempen heeft de bijzondere leerstoel bij Tranzo gevestigd om een bijdrage te leveren aan een hogere kwaliteit van de zorg. Hervormingen in het zorgstelsel leiden ertoe dat marktwerking steeds meer zijn intrede doet, waarbij samenwerkingsverbanden en concurrentie ontstaan. Gezondheidsinstellingen zullen moeten concurreren op het gebied van kwaliteit en klantwaarden. Zorginstellingen zijn verantwoordelijk gemaakt voor investeringsbeslissingen. Daarnaast zal de zorgvraag blijven stijgen terwijl het aantal zorgverleners naar verhouding veel minder snel toeneemt. Om aan de stijgende zorgvraag en gewenste klantwaarden tegemoet te komen, zullen gezondheidszorginstellingen hun zorgprocessen innovatief en effectief moeten inrichten. Met het vestigen van de leerstoel hopen het IVA en de GGzE een belangrijke bijdrage te leveren aan het verkrijgen van inzicht in hoe verschillende belanghebbenden in het zorgveld hun beleid, organisatie en managementprocessen kunnen onderbouwen en vormgeven.

Achtergrond

Prof. dr. Inge Bongers is in 1994 afgestudeerd in de Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij is sociaal epidemioloog en promoveerde in 1998 op het proefschrift 'Probleemdrinken in de Rotterdamse bevolking' aan de Erasmus universiteit Rotterdam. Zij werkte als onderzoekscoördinator Verslavingszorg van 1998 tot en met 2000 bij het het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO), Erasmus universiteit Rotterdam. Van 2000 tot en met 2005 was zij onderzoekscoördinator Geestdrift en lid van het departementsbestuur van Tranzo, Universiteit van Tilburg. Per januari 2006 is zij programma manager Onderzoek en ontwikkeling bij de GGzE. Daarnaast is zij per mei 2009 als senior onderzoeker verbonden aan het IVA Beleidsonderzoek en Advies.
 
 
Bron: Universiteit van Tilburg


Naar homepage


De Redactie,

Relevante categorieën: