Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Indicaties zware jeugdzorg in vijf jaar bijna verdubbeld

Van 2005 tot 2010 is het aantal jongeren dat een gespecialiseerde vorm van jeugdzorg nodig heeft verdubbeld.

Dat meldt het Verwey-Jonker Instituut dat hier onderzoek naar deed ('Kinderen in Tel 2012').

Kinderen in Tel
Ging het in 2005 om 43.593 jongeren van 0 tot 17 jaar, in 2010 is dit aantal gestegen naar 84.542. De gegevens per provincie en gemeente tonen een stijging van jongeren die een indicatie voor jeugdzorg kregen van 1,31% in 2005 naar 2,41% in 2010.

Niet alleen grotestadsproblematiek
Het grotere beroep op de zwaardere en dus duurdere jeugdzorg betreft niet alleen een grotestadsproblematiek. In de top 10 van provincies met het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg, staan Noord-Brabant en Flevoland op een eerste en tweede plaats. Gemeente Goirle scoort van alle 415 gemeenten het hoogst (4,82%).

Kinderen niet de dupe laten worden voor stelselwijziging

De overheid is van plan om de jeugdzorg van de provincies onder te brengen bij de gemeenten. Uit de nieuwe cijfers van Kinderen in Tel blijkt dat sommige gemeenten straks worden geconfronteerd met een aanzienlijk aantal jongeren dat stevige hulp nodig heeft. Zijn gemeentes daar wel op voorbereid? Kinderen in Tel waarschuwt overheid, provincies en gemeenten voor overhaaste stappen bij deze verschuiving. Kinderen mogen niet de dupe worden van deze stelselwijziging.

Oorzaak stijging onbekend
Langdurige en zware jeugdzorg wordt nu door de provincie betaald, maar moet straks gefinancierd worden door gemeenten. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van de sterke stijging in indicaties. Omdat de aard van de problematiek die achter de cijfers schuilgaat onbekend is, kan een aantal gemeenten moeilijk op korte termijn de benodigde hulp daarvoor organiseren. Gaat het bijvoorbeeld om gedragsproblemen, psychische problemen, criminaliteit of slachtoffers van kindermishandeling? 

Zorgen om kwaliteit van zware vormen van jeugdzorg na stelselwijzing
Juist omdat de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij gemeenten komt te liggen waarschuwt Kinderen in Tel ervoor het probleem niet te onderschatten. De groeiende cijfers laten zien dat er geen reden is te veronderstellen dat het beroep op de zware jeugdzorg zal afnemen. Met de stelselwijziging blijft de centrale overheid, op grond van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, eindverantwoordelijk voor een goede kwaliteit van de jeugdzorg.
De belangrijkste aanbevelingen van Kinderen in Tel: 
•    Onderzoek welke mechanismes de stijging in indicaties hebben veroorzaakt en kijk naar de aanpak van gemeenten waar de stijging is uitgebleven of gedaald.  
•    Voorkom onaanvaardbare kwaliteitsverschillen tussen gemeenten. Kinderen en jongeren hebben er recht op dat de kwaliteit van de jeugdzorg ook in de nieuwe jeugdwet gewaarborgd is en blijft. Formuleer landelijk uniforme kwaliteitseisen waaraan de jeugdzorg op gemeentelijk niveau moet voldoen. Dit om te garanderen dat de jeugdzorg voor alle kinderen en hun ouders toegankelijk blijft binnen de kortst mogelijke termijn en dat er voldoende middelen beschikbaar blijven om geïntegreerd en preventief te werk te gaan.
•    Monitor de jongeren die nu gebruikmaken van de geïndiceerde jeugdzorg. Volg de komende jaren het gebruik van de jeugdzorg en bewaak vooral de belangen van jongeren en hun ouders. Dit is nodig om te blijven nagaan of jongeren die behoefte hebben aan (gespecialiseerde) jeugdzorg, die ook daadwerkelijk krijgen.

Meer informatie
www.kinderenintel.nl
en www.verwey-jonker.nl 


Tweejaarlijks terugkerend onderzoek
Kinderen in Tel is de Nederlandse versie van Kids Count, een project in de Verenigde Staten.
De rangorde van de 415 gemeenten en de provincies wordt tweejaarlijks opnieuw uitgebracht. Op die manier maakt Kinderen in Tel zichtbaar in welke gemeenten en provincies de omstandigheden verbeteren of verslechteren. 
 
Kinderen in Tel is een werkgroep van het Kinderrechtencollectief. De Werkgroep Kinderen in Tel bestaat uit:
Bernard van Leer Foundation
Stichting Kinderpostzegels Nederland
Unicef Nederland
Jantje Beton
Johanna Kinderfonds
 
 
 

 



Naar homepage



Relevante categorieën: