Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

In jeugdzorg vaker dan gemiddeld seksueel misbruik

In de jeugdzorg in Nederland komt seksueel misbruik 2 tot 4 keer vaker voor dan onder de ‘normale’ jeugd.

 

Ook is gebleken dat seksueel misbruik vaker voorkomt in de residentiële zorg dan in de pleegzorg. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben deze cijfers onlangs gepresenteerd op basis van een studie over het aantal gevallen van seksueel misbruik die is uitgevoerd in opdracht van de Commissie-Samson. 

Onderzoek

Willekeurig gekozen jongeren konden hun ervaringen met seksueel misbruik in de jeugdzorg anoniem delen. Bijna negentien procent van deze jongeren is in 2010 slachtoffer geweest van seksueel misbruik. Dat is twee keer zo veel als onder de ‘normale’ jongeren. In de residentiële zorg gaven jongeren aan bijna drie keer zo vaak met seksueel misbruik te maken te hebben als jongeren die niet met jeugdzorg te maken hebben.

Medewerkers

Ook medewerkers van residentiële- en pleegzorginstellingen deelden hun ervaringen met seksueel misbruik onder hun jongeren. Het aantal gevallen van seksueel misbruik bleek vier keer zo hoog als het aantal gevallen bij de ‘normale’ jongeren. Uit het onderzoek bleek ook dat pleegzorg voor kinderen met een lichte verstandelijke beperking geen betere bescherming tegen misbruik biedt dan residentiële zorg.

Residentiële zorg

De problemen rondom seksueel misbruik zijn het grootst in de residentiële zorg. Daarom pleiten de onderzoekers ervoor dat residentiële opvang alleen wordt ingezet als tijdelijke noodoplossing wanneer opvang in een pleeggezin niet mogelijk is. Ook vinden ze dat de pleegzorg nog niet genoeg bescherming biedt. Met name bij de opvang van kinderen met een lichte verstandelijke beperking moet er een betere toerusting en ondersteuning zijn.

 

Bron: Universiteit Leiden



Naar homepage